floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Silene dumanii
 
Kırklar / Pülümür / Tunceli - Haziran 2022 © Mustafa Gökmen
Silene dumaniiSilene dumaniiSilene dumaniiSilene dumaniiSilene dumanii
Gözlem bildir
Morkıyışak
Caryophyllaceae / Silene / Silene dumanii
mapmap
Morkıyışak (Silene dumanii) Karanfilgiller (Caryophyllaceae) ailesinden endemik bir türdür. Türkiye'de sadece Yukarı Fırat alt bölgesinde yayılış göstermektedir.

Bilimsel olarak Silene dumanii Kandemir, G.E.Genç & I.Genç şeklinde tanımlanır.

Silene etimolojisi

Silene Yunan mitolojisinde Orman Tanrısına verilen ismin dişil halidir. Kısaltmalar arasında yer alan & işareti, bu bilim insanlarının bitki hakkındaki makaleyi birlikte yayınladılarını belirtir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Kandemir kısaltması bilim insanı Ali Kandemir (2007) için kullanılmıştır. G.E.Genç kısaltması bilim insanı Gülay Ecevit Genç (2008) için kullanılmıştır. I.Genç kısaltması bilim insanı İlker Genç (2008) için kullanılmıştır; Genç Türk famasotik botanikçidir; Temel Eczacılık Bilimleri, Farmasötik Botanik, Bitki Koruma, Yaşam Bilimleri, Bitki Biyolojisi, Sistematik Botanik konularında araştırmalar yapmaktadır.

Morfoloji


Çok yıllık otsu bir türdür. Çiçekli dallar 9–20 cm boylu, dik ve yaklaşık 1–2 mm in çapta, yeşil, salgılı, ucu aşağı doğru cılız tüylüdür. Yapraklar çift biçimli; kısır saplardaki ve dip yapraklar ispatulaması veya ters yumurtamsı, uzun saplı, küt veya dikensi uçlu, 35–50 mm, havlı, özellikle yaprak kenarları salgılıdır; sap yaprakları yumurtamsı veya eliptik, dikensi veya keskin uçlu, sapsız ve 11–36 x 5–14 mm boyutlardadır. Brakteler sap yapraklarına benzer fakat belirgin daha küçüktür, salgılıdır. Çiçekler 3–5´i birarada dikazyum talkım veya dikazyum salkımlarında, ana eksenin bir çiçekle (veya nadiren monokazyum) sonlandığı yapıdadır; çiçek kümesi sapı yaprak koltuklarından çıkar ve yaklaşık 11 mm´dir. Çanak eflatunumsu, 8–11.5 mm ve 10 belirgin damarlıdır, yapışkan ve yoğun salgılı tüylüdür, şişik ve meyve zamanı antofor etrafında hafifçe büzüktür; dişler 1 mm uzunlukta, üçgen biçimli ve kenarlar tüylüdür. Taç beyazımsı, 11–16 mm çapta; üst geniş kısmı 3–4 mm ve neredeyse tabana kadar bölünmüştür; dip kısım cılız tüylüdür; coronal tomurcuk kabuğu dikdörtgenimsi-şeritsi ve yaklaşık 2 mm´dir. Ercikler tüysüz ve 13–19 mm´dir; başçıklar 1 mm´dir ve çanaktan dışarı taşar. Ovaryum yaklaşık 3.5 mm ve tüysüzdür. boyuncuk 3 tane ve yaklaşık 14 mm´dir. Antofor 3 mm´ye kadar uzun ve cılız tüylüdür. Kapsül neredeyse-yumurta biçimli, tüysüz ve 8–10 mm´dir; dişler keskin uçlu, kıvrımlı, çanak kadar uzun veya hafifçe taşmıştır. Tohumlar 1.0 x 0.7 mm, kahverengi, yuvarlağımsı-böbrek şeklindedir.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Silene dumaniiKırklar / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Mustafa Gökmen
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Silene türleri: S.acaulis, S.aegyptiaca, S.akmaniana, S.amana, S.ampullata, S.anatolica, S.apetala, S.araratica, S.argaea, S.argentea, S.arguta, S.armena, S.armeria, S.atropurpurea, S.aydosensis, S.azirensis, S.balansae, S.bayburtensis, S.behen, S.bellidifolia, S.bilgilii, S.birandiana, S.bithynica, S.bolanthoides, S.brevicalyx, S.brevicaulis, S.bupleuroides, S.caesarea, S.capillipes, S.capitellata, S.caramanica, S.cariensis, S.cartilaginea, S.caryophylloides, S.caucasica, S.cephalantha, S.chaetodonta, S.chlorifolia, S.choruhensis, S.cirpicii, S.colorata, S.compacta, S.confertiflora, S.conica, S.coniflora, S.conoidea, S.coronaria, S.crassipes, S.cretica, S.cryptoneura, S.cserei, S.delicatula, S.demirizii, S.denizliensis, S.densiflora, S.dianthoides, S.dichotoma, S.discolor, S.doganii, S.dumanii, S.duralii, S.echinospermoides, S.eminentis, S.eremitica, S.erimicana, S.ermenekensis, S.ertekinii, S.euxina, S.fabaria, S.falcata, S.fenzlii, S.frivaldszkyana, S.fuscata, S.gallica, S.gevasica, S.gigantea, S.guerbuezii, S.hamzaogluii, S.haradjianii, S.heldreichii, S.inclinata, S.isaurica, S.italica, S.kemahensis, S.konuralpii, S.kotschyi, S.koycegizensis, S.lasiantha, S.latifolia, S.laxa, S.lazica, S.leptoclada, S.longipetala, S.lucida, S.lycaonica, S.lydia, S.macrodonta, S.magenta, S.manissadjianii, S.marschallii, S.miksensis, S.monerantha, S.montbretiana, S.multifida, S.muradica, S.nemrutensis, S.nerimaniae, S.noctiflora, S.nocturna, S.nuncupanda, S.odontopetala, S.oligotricha, S.olympica, S.oreades, S.oreophila, S.otites, S.ozyurtii, S.paphlagonica, S.papillosa, S.peduncularis, S.pendula, S.pharnaceifolia, S.phrygia, S.pungens, S.rhynchocarpa, S.rigidula, S.ruscifolia, S.salsuginea, S.saxatilis, S.sclerophylla, S.scythicina, S.sedoides, S.skorpilii, S.sordida, S.spergulifolia, S.splendens, S.squamigera, S.stenobotrys, S.subconica, S.supina, S.surculosa, S.swertiifolia, S.tenuiflora, S.thymifolia, S.tunicoides, S.urvillei, S.viridiflora, S.viscaria, S.viscosa, S.vulgaris, S.yildirimlii




Kaynaklar
  1. Kandemir, Ali & Ecevit Genç, Gülay & Genc, Ilker. (2012). Silene Dumanii (Caryophyllaceae), a New Species from East Anatolia, Turkey. Annales Botanici Fennici. 46. 71-74. 10.5735/085.046.0109.
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)