floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Beta trigyna
 
Kocatepe / Pülümür / Tunceli - Haziran 2022 © Ahmet Demirtaş
Beta trigynaBeta trigynaBeta trigyna
Gözlem bildir
Kırpazısı
Amaranthaceae / Beta / Beta trigyna
mapmapmapmap
Kırpazısı (Beta trigyna) Ispanakgiller (Amaranthaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Güney Marmara, Batı Karadeniz, Orta Kızılırmak alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Bilimsel olarak Beta trigyna Waldst. & Kit. şeklinde tanımlanır. Kısaltmalar arasında yer alan & işareti, bu bilim insanlarının bitki hakkındaki makaleyi birlikte yayınladılarını belirtir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Waldst. kısaltması bilim insanı Franz de Paula Adam von Waldstein (1759-1823) için kullanılmıştır. Kit. kısaltması bilim insanı Pál(Paul) Kitaibel (1757-1817) için kullanılmıştır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Beta trigynaKocatepe / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Ahmet Demirtaş
Beta trigynaGürün / Sivas
Ekim 2018 ©Selvinaz Gülçin Bozkurt vd.
Beta trigynaKıbrıs / Mamak / Ankara
Aralık 2019 ©Serdar Aslan vd.
Beta trigynaAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Beta trigynaKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Beta türleri: B.adanensis, B.corolliflora, B.lomatogona, B.macrocarpa, B.macrorhiza, B.maritima, B.trigyna, B.trojana, B.vulgaris




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)