floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Kerria japonica
 
Çankaya / Ankara - Mayıs 2019 © Serdar Ölez
Kerria japonicaKerria japonicaKerria japonicaKerria japonicaKerria japonicaKerria japonicaphotos
Gözlem bildir
Kerya gülü
Rosaceae / Kerria / Kerria japonica
map
Kerya gülü (Kerria japonica) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir. Deniz seviyesi ile 700 m yükseklikler arasında; nemli ormanlar ve koruluklarda, yol kenarlarında doğal gelişim gösterirler.

Türkçe literatürde genellikle Kerya gülü olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde kanarya gülü olarak bilinir. Bilimsel olarak Kerria japonica (L.) DC. şeklinde tanımlanır.

japonica etimolojisi

Japonica {Latince}: Japonya´ya özgü, Japonya´dan. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur. DC. kısaltması bilim insanı Augustin Pyramus de Candolle (1778-1841) için kullanılmıştır; Candolle İsviçreli bir botanikçidir

Morfoloji


2 m boylanabilen, Türkiye için egzotik, odunsu bir türdür. Yapraklar yumurtamsı, 3–6 x 1.5–3 cm; taban genişçe kamamsı veya yüreğimsi; kenarlar çift sıra testere dişli, sivri uçlu; çiçek sapı 5–22 mm, tüysüz; stipül 1.5–2.5 mm Uzunluktadır. Çiçeklenme mart-Haziran ayları arasında; çanak yapraklar tam kenarlı, ince ve kuru zarlı, bazen ince testere dişli veya salgılı tüylü-saçaklı, sivri uçlu, tüysüz; taç yapraklar 17–25 × 12–15 mm; sapçıklar dik, sarı, narin 4–5 mm; başçıklar sarı, 0.2–0.3 mm boyutlardadır. Meyvelenme Haziran-Ağustos ayları arasında; meyve küremsi, sert kabuklu, 4–5 × 3.5–4 mm boyutlardadır.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Kerria japonicaPolonezköy / Beykoz / İstanbul
Nisan 2016 ©Serdar Ölez
Kerria japonicaDurhanlar / Nallıhan / Ankara
Eylül 2022 ©Serdar Ölez
Kerria japonicaÇankaya / Ankara
Mayıs 2019 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Gözlem bildirilen diğer Kerria türleri:




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)