floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Polygonum bistorta
 
Şavşat / Artvin - Temmuz 2019 © Mustafa Gökmen
Polygonum bistortaPolygonum bistortaPolygonum bistorta
Gözlem bildir
Çimen eveleği
Polygonaceae / Polygonum / Polygonum bistorta
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Çimeneveleği (Polygonum bistorta) Madımakgiller (Polygonaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 1200-3500 m yükseklikler arasında; nemli alanlarda doğal yayılış gösterir.

Bilimsel olarak Polygonum bistorta L. şeklinde tanımlanır.

Polygonum etimolojisi

Polygonum {Latince}: çok köşeli, poligon.

bistorta etimolojisi

Bistorta Latincede `iki, çift` anlamına gelen bis kelimesi ile `kıvrımlı` anlamına gelen tortus kelimesinin birleşiminden türetilmiştir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


20-50 cm boylanabilen, çok yıllık otsu bir türdür. Rizomlar gürbüz ve odunsudur. Gövdeler ±diktir. Alt yapraklar geniş ± mızraksı ve sıklıkla tabanı kesiktir; tüysüzdür, alt kısmı açık gri-yeşil, üst kısım daha koyu yeşildir; sap kanatlıdır. Sap kılıfı geniş ve koyu kahverengidir. Çiçek durumu başağımsıdır. Çiçekler hemen hemen sapsız veya belirgin saplı olabilir. Çiçek örtüsü 4-5 mm ve pembedir. Sert kabuklu ve tek çekirdekli meyveler mat kahverengidir. Türkiye´de iki attürü bilinmektedir:

1. çiçekler soluk pembe, ± sapsız ; çiçek durumu dikdörtgenimsi ...subsp. bistorta

1. çiçekler derin pembe, belirgin sapcıklı; çiçek durumu dikdörtgenimsi-küremsi ...subsp. carneum



listMaplistPiclist

Gözlemler


Polygonum bistortaKırklar / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Salih Usta
Polygonum bistortaŞavşat / Artvin
Temmuz 2019 ©Mustafa Gökmen
Polygonum bistortaPülümür / Tunceli
Mayıs 2020 ©Metin Armağan
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan P. bistorta taksonları: Polygonum bistorta subsp. bistorta, Polygonum bistorta subsp. carneum
Türkiye´de doğal yayılan Polygonum türleri: P.alpinum, P.amphibium, P.arenarium, P.arenastrum, P.argyrocoleon, P.aviculare, P.bistorta, P.cappadocicum, P.cognatum, P.convolvulus, P.dumetorum, P.ekimianum, P.equisetiforme, P.hydropiper, P.istanbulicum, P.karacae, P.lapathifolium, P.leblebicii, P.longipes, P.maritimum, P.mesembricum, P.minus, P.mite, P.nepalense, P.orientale, P.paronychioides, P.patulum, P.perfoliatum, P.persicaria, P.polycnemoides, P.praelongum, P.rottboellioides, P.salebrosum, P.salicifolium, P.salsugineum, P.samsunicum, P.setosum, P.sivasicum, P.thunbergii
Gözlem bildirilen diğer Polygonum türleri: P.baldschuanicum




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)