floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Rhynocoris iracundus
 
Kızılcahamam / Ankara - Haziran 2012 © Ahmet Demirtaş
Rhynocoris iracundus
Gözlem bildir
Kızgın katil böcek
/ Rhynocoris / Rhynocoris iracundus
map
Katil böcekler iştahlı ve usta avcılardır. İsimlerini avlarını yakalama yöntemlerinden almışlardır. Bu böceklerin baş altlarında çengel gibi kavisli, gaga benzeri bir organları vardır. Üç eklemden oluşan bu organ kullanılmadığında ön bacaklar arasındaki bir oluğun içerisinde tutulur. Katil böcekler bitki yaprak ve çiçeklerinin üzerinde avlarını bekler, fırsat bulduklarında avlarının üzerine atılır, ön ayaklarıyla avını sıkıca kavrar, yumuşak bir bölgesine bu gagayı batırır, iç organları çözen bir enzim enjekte eder ve avlarının tüm vücut sıvılarını emerler.
Katil böcekler iyi uçucu ve yürüyüşçü böceklerdir. Ağaçların, bitkilerin ve meraların etrafında dolaşarak diğer böcekleri avlarlar. Avlanma alışkanlıkları nedeniyle, zararlı böcekleri kontrol etmeye yardımcı oldukları için birçok insan onları faydalı bulmaktadır. Çok farklı habitatlarda yaşayabilirler. Yağmur ormanlarında, kayalık alanlarda, hayvan yuvalarının içinde, ağaçlıklarda, bahçelerde, tavuk kümeslerinde, tarım alanlarında ve daha birçok alanda görülebilirler. Neredeyse tüm dünyaya yayılmışlardır. Amerika, Avrupa, Asya ve Afrika'nın çoğu bölgelerinde bulunurlar; en büyük tür çeşitliliği ise Kuzey Amerika'da görülür.


Rhynocoris iracundus Türkçede Kızgın katil böcek olarak adlandırılır.

Rhynocoris etimolojisi

Rhynocoris eski Yunancada `hortum, namlu, burun` anlamına gelen ῥύγχος (rhúnkhos) kelimesi ile `miğfer, başlık, kafa` anlamına gelen κόρυς (kórus) kelimesinin birleşiminden türetilmiştir; cinsin baş altlarında çengel gibi kavisli, gaga benzeri bir organlarına işaret eder.

iracundus etimolojisi

Iracundus Latincede `kızgın, öfkeli, hiddetli` anlamına gelen ira kelimesi ile `..e eğilimli` anlamına gelen -cundus sonekinin birleşiminden türetilmiştir; hiddete eğilimli anlamındadır.

Morfoloji


Vücut 13-15 mm uzunlukta, rengi kırmızı ve siyah desenli, seyrek kısa ve ince beyaz kıllıdır. Baş siyah, vücuda yakın kısmında bulunan basit gözlerin (
ocellus
) ortası kırmızımsı sarı lekelidir. Antenler siyah; 1. segment 2 ve 3. segmentten uzun, 4. segment ile yaklaşık aynı uzunluktadır.
Pronotum
(göğsün sırt kısmı) kırmızı, ön bölmenin ortası ve dış köşeleri siyah lekeli, arka kısmın ön tarafı ve dış kenarları yarıya kadar siyah lekelidir.
Scutellum
(kalkan) siyah, ön kısmı açık sarı lekelidir.
Corium
kırmızı renktedir. Kanatzarı koyu kahverengidir. Karın kısmı kırmızı renktedir. Bacaklar kırmızı,
femur
ların dış kısmı siyah lekeli, ön ve orta femurların sırt kısmı siyah çizgili,
tibia
lar kırmızı, iç ve dışı siyah lekeli, 1 ve 2.
tarsus
segmenti kırmızı, 3. segmenti siyah renktedir.[1]


listMaplistPiclist

Gözlemler


Rhynocoris iracundusKızılcahamam / Ankara
Haziran 2012 ©Ahmet Demirtaş




Kaynaklar
  1. Asal, İ. (2015). Edi̇rne İli̇ Reduviidae Ve Nabidae (Hemiptera: Heteroptera) Faunalarının Taksonomi̇k Ve Fauni̇sti̇k Yönden Araştırılması [Master's thesis]. https://docplayer.biz.tr/111175614-T-c-trakya-universitesi-fen-bilimleri-enstitusu.html
  2. Assassin bug identification – How long do assassin bug eggs take to hatch. (2016, June 7). Gardening Know How. https://www.gardeningknowhow.com/garden-how-to/beneficial/assassin-bug-eggs-and-nymphs.htm
  3. Assassin bugs (Family Reduviidae). (2019). Business Queensland. https://www.business.qld.gov.au/industries/farms-fishing-forestry/agriculture/crop-growing/beneficials/assassin-bugs
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)