floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Dodonaea viscosa
 
Mavişehir / Karşıyaka / İzmir - Haziran 2021 © Serdar Ölez
Dodonaea viscosaDodonaea viscosaDodonaea viscosaDodonaea viscosa
Gözlem bildir
Dodenya
Spindaceae / Dodonaea / Dodonaea viscosa
map
Dodenya (Dodonaea viscosa) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir.

Bilimsel olarak Dodonaea viscosa Jacq. şeklinde tanımlanır.

Dodonaea etimolojisi

Dodonaea cins adı Rembert Dodoens`e (†1585) ithafen adlandırılmıştır; Dodoens Hollandalı bir botanikçidir.

viscosa etimolojisi

Viscosa {Latince}: zamklı, yapışkan. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Jacq. kısaltması bilim insanı Nikolaus Joseph Freiherr von Jacquin için kullanılmıştır; Jacquin 16 Şubat 1727 - 26 Ekim 1817 tarihleri arasında yaşamış Hollanda-Avusturyalı hekim, kimyager ve bitki bilimcidir, 1755-1759 yılları arasında, bitki toplamak üzere Batı Hint Adaları ve Orta Amerika`ya gitmiş ve burada çok sayıda hayvan, bitki ve mineral örnekleri toplamıştır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Dodonaea viscosaMavişehir / Karşıyaka / İzmir
Haziran 2021 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Gözlem bildirilen diğer Dodonaea türleri:




Kaynaklar
  1. Dodonaea viscosa - Hop Bush. (2021). Flowers of India. https://www.flowersofindia.net/catalog/slides/Hop%20Bush.html
  2. Definition of DODONAEA. (2021). Dictionary by Merriam-Webster: America's most-trusted online dictionary. https://www.merriam-webster.com/dictionary/Dodonaea
  3. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  4. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  5. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  6. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)