floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Robinia pseudoacacia
 
Tarsus / Mersin - Nisan 2016 © Ahmet Demirtaş
Robinia pseudoacaciaRobinia pseudoacaciaRobinia pseudoacaciaRobinia pseudoacaciaRobinia pseudoacaciaRobinia pseudoacaciaphotos
Gözlem bildir
Yalancı Akasya
Fabaceae / Robinia / Robinia pseudoacacia
mapmapmapmapmapmapmapmapmap
Yalancıakasya (Robinia pseudoacacia) Baklagiller (Fabaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Yukarı Sakarya alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Egzotik bir tür olmasına karşın, özellikle Karadeniz kıyılarında olmak üzere ağaçlık alanlarda doğallaşmıştır.  


Bilimsel olarak Robinia pseudoacacia L. şeklinde tanımlanır.

Robinia etimolojisi

Robinia cins adı 1550-1629 yılları arasında yaşamış Fransız botanikçi Jean Robin'e ithafen verilmiştir; Jean Robin yetiştirdiği ve gözlemlediği 1300 türe ait bilgileri Catalogus Stirpium (1601) adlı kitabında yayınlamıştır.

pseudoacacia etimolojisi

Pseudoacacia Latincede `sahte´ anlamına gelen pseudo kelimesi ile `akasya´ cinsi ağaç ve çalıları tanımayan acacia kelimesinin birleşiminden türetilmiştir; akasya cinsinden olmadığı halde akasya cinsi gibi göründüğüne işaret eder. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


25 m kadar boylanabilen, hızlı gelişim gösteren ve kışın yapraklarını döken odunsu bir türdür. Gövde kabuğu boyuna derin çatlaklı olan büyük bir ağaçtır. Sürgün kulakçıklarında dikenler yer alır. Yapraklar tekli tüysü, yaprakçıklar 3-10 çift (+1) sayıda, 25-45 x 12-25 mm boyutlarda, eliptik formlu, düz kenarlı, mavi-yeşil renkli, ince dokulu ve üzerileri kısa kadife tüylüdür. Çiçeklenme dönemi Nisan-Haziran ayları arasında; çiçek durumu çok çiçekli sarkık salkım, 7-15 cm uzunluğunda; taç yapraklar 15-20 mm, beyaz renkli, bayrakçığın tabanı sarı renklidir. Baklamsı meyve 1 x 5-10 cm boyutlarda ve tüysüzdür.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Robinia pseudoacaciaÇay / Afyonkarahisar
Eylül 2023 ©Serdar Ölez
Robinia pseudoacaciaBudak / Çamaş / Ordu
Ekim 2021 ©Yılmaz Kilim
Robinia pseudoacaciaYahnikapan / Odunpazarı / Eskişehir
Mayıs 2021 ©Serdar Ölez
Robinia pseudoacaciaTarsus / Mersin
Nisan 2016 ©Ahmet Demirtaş
Robinia pseudoacaciaİstanbul
Temmuz 2013 ©Ahmet Demirtaş
Robinia pseudoacaciaAtatürk Barajı / Urfa
Nisan 2014 ©Ahmet Demirtaş
Robinia pseudoacaciaHüseyingazi / Ankara
haziran 2015 ©Ahmet Demirtaş
Robinia pseudoacaciaA.Ü. Ziraat Fakültesi / Ankara
Mayıs 2009 ©Ahmet Demirtaş
Robinia pseudoacaciaGürün / Sivas
Ekim 2018 ©Selvinaz Gülçin Bozkurt vd.
Robinia pseudoacaciaAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Robinia pseudoacaciaAmasra / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.

IUCN Kırmızı Liste Kategorisi


IUCNIUCNrIUCNcat
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN
Bu tür geniş yayılışlıdır ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır.
Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Robinia türleri: R.hispida, R.pseudoacacia




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)