floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Citrus limon
 
Mavişehir / Karşıyaka / İzmir - Nisan 2021 © Serdar Ölez
Citrus limonCitrus limonCitrus limonCitrus limonCitrus limon
Gözlem bildir
Limon Ağacı
Rutaceae / Citrus / Citrus limon
mapmapmapmap
Limon (Citrus limon) Turunçgiller (Rutaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Asıl Ege, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Bilimsel olarak Citrus limon (L.) Burm.f. şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur. Burm.f. kısaltması bilim insanı Nicolaas Laurens (Nicolaus Laurent) Burman (1734-1793) için kullanılmıştır.

Morfoloji


6 m kadar boylanabilen, geniş veya dağınık taçlı, odunsu bir türdür. Çalı veya ağaç formunda gelişebilir; sürgünler tüysüz ve yeşil renktedir. Yapraklar almaşık dizilidir; yaprak ayası yaklaşık 5-15 x 2-5 cm boyutlarda, yumurtamsı veya eliptik-dikdörtgenimsi formdadır; tabanı küt veya yuvarlağımsıdır; uç kısım sivrimsi veya küttür; kenarlar salgılı tüylü-ince testere dişlidir. Çiçeklenme Nisan-Mayıs ayları arasında gerçekleşir; çiçek kurulları yaprak koltuklarında ve 5-7 çiçekli salkım formdadır; çiçekler kısaca sapcıklı, genellikle erdişi veya erkektir; 5-parçalıdır ve tomurcuk eflatunumsu renktedir; çanak yapraklar yuvarlağımsı, küçük ve tüysüzdür; taç yapraklar yaklaşık 15-20 x 3-5 mm boyutlarda, yumurtamsı-dikdörtgenimsi formda, küt uçlu, köselemsi dokuda, tüysüz ve beyaz renktedir, eksene doğru yeşilimsi uca doğru eflatunumsu geçişler olablir; ercikler 30-40 adet olabilir; sapçıklar tüysüz veya havlı olabilir, tabanda düzensiz birleşik, uç kızımda serbesttir; başçıklar yaklaşık 4-6 mm uzunlukta, yeşilimsi-sarı renktedir, dikdörtgenimsi formdadır ve ucu sivri çıkıntılıdır; ovaryum yaklaşık 5-7 x 3-4 mm boyutlarda, silindirimsi görünümde ve yeşilimsi renktedir; boyuncuk yaklaşık 4 mm uzunlukta ve kalındır, dökülür; tepecik küremsi formdadır. Meyveler yaklaşık 6 cm çapında, önceleri yeşi, olgunlukta sarımsı renktedir; iç kısım 8-12 bölmelidir; kabuk kalın, salgılı ve güçlü kokuludur. Tohumlar yaklaşık 5-10 x 5-6 mm boyutlarda, kesildiğinde iç kısmı beyazımsı renktedir.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Citrus limonGelincik / Sinop
Ekim 2023 ©Serdar Ölez
Citrus limonMavişehir / Karşıyaka / İzmir
Nisan 2021 ©Serdar Ölez
Citrus limonBostanlı / İzmir
Kasım 2019 ©Serdar Ölez
Citrus limonDatça / Muğla
Temmuz 2014 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Citrus türleri: C.aurantiifolia, C.aurantium, C.limon, C.maxima, C.medica, C.paradisi, C.reticulata, C.sinensis, C.trifoliata




Kaynaklar
  1. Citrus Limon (L.) Burm. F. (Mart2021). India Biodiversity Portal. https://indiabiodiversity.org/species/show/281230
  2. Limon Yetiştiriciliği, Defteriniz.com, Erişim tarihi Nisan 2020 (http://defteriniz.com/limon-uretimi-meyve-yetistirme/26364/)
  3. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  4. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  5. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  6. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)