floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Betula pendula
 
Ahenk Sokak / Ankara - Haziran 2014 © Serdar Ölez
Betula pendulaBetula pendulaBetula pendulaBetula pendulaBetula pendulaBetula pendulaphotos
Gözlem bildir
Huş Ağacı
Betulaceae / Betula / Betula pendula
mapmapmapmapmap
Huşağacı (Betula pendula) Huşgiller (Betulaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Doğu Karadeniz, Orta Kızılırmak, Yukarı Fırat, Yukarı Murat-Van alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Bilimsel olarak Betula pendula Roth şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Roth kısaltması bilim insanı Albrecht Wilhelm Roth (1757-1834) için kullanılmıştır.

Morfoloji


30m boylanabilen, 10m tepe çapı oluşturabilen, kışın yapraklarını döken, çok yıllık odunsu bir türdür. Gövde kabuğu beyaz renktedir. Kabukta yırtılmalar görülür ve ileri yaşlarda karamsı bir renk alır ve sertleşir. Genç dallar ince, uzun ve sarkıktır. Yaprakları üç köşeli, yürek biçiminde, sivri uçlu, 3-7 cm uzunlukta, 2,5-4 cm genişliktedir. Yaprak sapı 2-3 cm`dir. Kenarları kaba ve katlı dişlidir. Yeni yaprak ve sürgünler oğuşturulunca güzel bir koku salgılar. Erkek çiçekler uzunca silindir biçiminde ve sürgün ucunda bulunur; dişi çiçekler 2-4 cm uzunlukta, yine uzunca silindir biçiminde erkek çiçekler gibi başak kuruluşunda toplanmış olup, yan sürgünlerde bulunur. Meyveler yumurta biçiminde ve geniş kanatlıdır.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Betula pendulaAziziye / Çankaya / Ankara
Mayıs 2023 ©Serdar Ölez
Betula pendulaAhlat / Bitlis
Temmuz 2021 ©Serdar Ölez
Betula pendulaAhenk Sokak / Ankara
Haziran 2014 ©Serdar Ölez
Betula pendulaDikmen Vadisi / Ankara
Mayıs 2015 ©Ahmet Demirtaş
Betula pendulaKızılay / Ankara
Nisan 2017 ©Serdar Ölez
Betula pendulaKaragöz / Pülümür / Tunceli
Temmuz 2015 ©Ahmet Demirtaş

IUCN Kırmızı Liste Kategorisi


IUCNIUCNrIUCNcat
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN
Bu tür geniş yayılışlıdır ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır.
Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Betula türleri: B.browicziana, B.litwinowii, B.medwediewii, B.pendula




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)