floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Agave americana
 
Altınköy / Urla / İzmir - Temmuz 2014 © Serdar Ölez
Agave americanaAgave americanaAgave americanaAgave americanaAgave americanaAgave americanaphotos
Gözlem bildir
Agave
Asparagaceae / Agave / Agave americana
mapmapmapmap
Sabırlık (Agave americana) Kuşkonmazgiller (Asparagaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Asıl Ege, Antalya alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Türkçe literatürde genellikle Sabırlık olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde sabır otu veya sabırlık olarak bilinir. Bilimsel olarak Agave americana L. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


2 m´den daha az boylanabilen, monokarpik fakat ancak her yıl kök filizleriyle çoğalabilen bir türdür. Yapraklar etli ve mukavim, tabandan rozet şeklinde çıkan, kınlı, 100-200 x 15-25 cm, ± dumanlı yüzeyli, dikenli-dişli kenarlı, 2-3 cm güçlü siyahımsı terminal dikenlidir. Çiçeklenme Temmuz-Ağustos aylarında; yapraksız çiçek sapı 4-7 m, sonraları odunsu; çiçek durumu hemen hemen piramidal; brakte yapraksı, üçgen biçimli; çiçekler yatay dallar ucunda yoğun kümelenmiş; periant dilimler şeritsi, 2-2.5 cm, yeşilimsi-sarı, küt uçlu, beyaz ülgerli veya havlı; sapçıklar 6-8 cm, tüysüz; başçık 2.5-3 cm uzunluktadır. Meyve kapsül, yumurta- silindirik biçimli, üç köşeli, 3.5-4 cm uzunlukta ve odunsudur.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Agave americanaKaş / Antalya
Haziran 2021 ©Figen Balamur Uğur
Agave americanaAltınköy / Urla / İzmir
Temmuz 2014 ©Serdar Ölez
Agave americanaKaraburun / İzmir
Ekim 2019 ©Serdar Ölez
Agave americanaBafa Gölü / Aydın
Ağustos 2012 ©Ahmet Demirtaş
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan A. americana taksonları: Agave americana subsp. americana
Türkiye´de doğal yayılan Agave türleri: A.americana




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)