floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Thevetia peruviana
 
Karaincir / Datça / Muğla - Temmuz 2014 © Serdar Ölez
Thevetia peruvianaThevetia peruviana
Gözlem bildir
Peru zakkumu
Apocynaceae / Thevetia / Thevetia peruviana
map
Peru zakkumu (Thevetia peruviana) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir.

Bilimsel olarak Thevetia peruviana (Pers.) K.Schum. şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Pers. kısaltması bilim insanı Christiaan Hendrik Persoon (1761-1836) için kullanılmıştır. K.Schum. kısaltması bilim insanı Karl Moritz Schumann (1851-1904) için kullanılmıştır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Thevetia peruvianaÇeşme / İzmir
Ekim 2020 ©Emel Göksu
Thevetia peruvianaKaraincir / Datça / Muğla
Temmuz 2014 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Gözlem bildirilen diğer Thevetia türleri:




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)