floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Matricaria chamomilla
 
Bu tür için henüz fotoğraf bulunmamaktadır
Gözlem bildir
Mayıs Papatyası
Asteraceae / Matricaria / Matricaria chamomilla
mapmapmapmapmapmapmapmapmap
Almanpapatyası (Matricaria chamomilla) Papatyagiller (Asteraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı Karadeniz, Asıl Ege, Yukarı Sakarya, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Bilimsel olarak Matricaria chamomilla L. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


Bir yıllık otsu bitki. Btkinin boyu 5 ile 45 cm arasıdır. İnce saçaklı bir köke sahiptir. Dik gelişen çok dallanmış gövdeye sahiptir. Yapraklar almaşıklı olup, 2-3 parçalıdır. Sap uçlarında çiçekleri oluşturan çiçek düğmeleri vardır. Çiçek başı 18-28 mm çapında, 5-10mm kalınlıktadır. Çiçek düğmesi tabanı koniğimsi, içi boştur. Çanak yaprakları, uzunumsu, küt uçlu 20-30 adet, tek sıra halindedir. Her çiçek düğmesini kenarında 18-20 adet beyaz tamamen dişi dil çiçekleri ve çok sayıda sarı beşköşeli hermafrodit boru çiçekleri ve çiçek tabanından oluşturulur. Beyaz dil çiçekleri 3-6 mm uzuluğunda ve 3 mm genişliğindedir, uçları 3-4 dişli, her biri 4 damarlıdır. Çiçek tabanı zaman içinde hafiften kuvvetli kubbemsi hale doğru gelişme gösterir. Çiçek tabanının içi boştur ve bu boşluk çiçeğin gelişimiyle artış gösterir.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Matricaria chamomillaPülümür, Ağaşenlik köyü, 1600-1800 m / Tunceli
Haziran 2022 ©Mehmet Yavuz PAKSOY
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan M. chamomilla taksonları: Matricaria chamomilla var. chamomilla, Matricaria chamomilla var. coronata, Matricaria chamomilla var. recutita
Türkiye´de doğal yayılan Matricaria türleri: M.aurea, M.chamomilla, M.matricarioides




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)