floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Phillyrea latifolia
 
Antakya - Nisan 2016 © Mustafa Gökmen
Phillyrea latifoliaPhillyrea latifoliaPhillyrea latifoliaPhillyrea latifoliaPhillyrea latifoliaPhillyrea latifoliaphotos
Gözlem bildir
Akçakesme
Oleaceae / Phillyrea / Phillyrea latifolia
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Akçakesme (Phillyrea latifolia) Zeytingiller (Oleaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Makiliklerin tipik üyelerinden biridir; 10-1350 m yükseklikler arasında; kızılçam, yaprak döken meşe ormanlarında ve çalılıklarda gelişim gösterir.

Bilimsel olarak Phillyrea latifolia L. şeklinde tanımlanır.

latifolia etimolojisi

Latifolia {Latince}: geniş yapraklı. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


5 m kadar boylanabilen, kışın yaprak dökmeyen, çalı veya küçük ağaç formlu bir türdür. Tomurcuk ve genç sürgünler kısa tüylüdür. Yapraklar yumurtamsı-kalpsi, yumurtamsı-mızraksı, 10-32 x 5-17 mm boyutlarda; dişli veya testere dişli, nadiren tam kenarlı; 7-11 çift of belirgin yanal damarlı; her iki yüz tüysüz, sap yakınlarında sadece kenarlar tüylü, yaprak sapı ince keçemsi tüylüdür. Çiçeklenme Mayıs ayında; çanak sarımsı, loblar üçgen biçimli, kirpikli kenarlı; taç yaprak 2-2.5 mm uzunluktadır. Meyve küremsi, 3-8 mm çapta; tek çekirdeklidir.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Phillyrea latifoliaCaferağa / Kadıköy / İstanbul
Ocak 2024 ©Serdar Ölez
Phillyrea latifoliaAbalı / Sinop
Ekim 2023 ©Serdar Ölez
Phillyrea latifoliaİbradi / Antalya
Nisan 2023 ©Serdar Ölez
Phillyrea latifoliaEğirdir / Isparta
Ağustos 2022 ©Serdar Ölez
Phillyrea latifoliaKestel / Bursa
Mayıs 2021 ©Serdar Ölez
Phillyrea latifoliaMarmara / Balıkesir
Mayıs 2021 ©Serdar Ölez
Phillyrea latifoliaGüre / Uşak
Şubat 2021 ©Serdar Ölez
Phillyrea latifoliaAyancık / Sinop
Aralık 2020 ©Mustafa Gökmen
Phillyrea latifoliaAntakya
Nisan 2016 ©Mustafa Gökmen
Phillyrea latifoliaKarataş / Adana
Nisan 2015 ©Zeynel Cebeci
Phillyrea latifoliaUlus / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Phillyrea latifoliaKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.

IUCN Kırmızı Liste Kategorisi


IUCNIUCNrIUCNcat
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN
Bu tür geniş yayılışlıdır ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır.
Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Phillyrea türleri: P.latifolia




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)