floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Buxus sempervirens
 
Maçahel / Artvin - Temmuz 2019 © Mustafa Gökmen
Buxus sempervirensBuxus sempervirensBuxus sempervirensBuxus sempervirensBuxus sempervirensBuxus sempervirensphotos
Gözlem bildir
Şimşir
Buxaceae / Buxus / Buxus sempervirens
mapmapmapmapmapmapmap
Şimşir (Buxus sempervirens) Şimşirgiller (Buxaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 100-2000 m yüksekliklerde; karışık yaprak döken ormanlarda, dağ eteklerindeki çalılıklarda ve kayalıklarda gelişim gösterir; kireçli topraklarda yetişmez.

Türkçe literatürde genellikle şimşir olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde adi şimşir olarak bilinir. Bilimsel olarak Buxus sempervirens L. şeklinde tanımlanır.

sempervirens etimolojisi

Sempervirens Latincede `her zaman` anlamına gelen semper kelimesi ile `çiçeklenen, yeşeren` anlamına gelen virēns kelimesinin birleşiminden türetilmiştir; genellikle herdem yeşil anlamındadır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


12 m kadar boylanabilen, sıklıkla 1-2 m boyunda çalı veya küçük ağaç formunda, herdem yeşil, yavaş büyüyen odunsu bir türdür. Genç filizler 4 köşeli, tüysüz veya havlı; öz odun sarımsı-beyaz. Yapraklar yumurtamsı-eliptik, boy genişliğin 2-3 katı, 1.5-3.5 x 0.5-1.5 cm boyutlarda, üst yüzü koyu yeşil, altta soluk sarımsı-yeşil renktedir. Çiçeklenme Nisan ayında; çiçekler açık yeşil renkte, bir evcikli olmasına karşın erkek ve dişi çiçekler ayrı ayrı değil bir arada ve yaprak koltuk altlarında kurullar halinde; çiçek kurulları ~ 5 mm çapta; dişi çiçekler kurulun ortasında; ercik başı 1-1.5 mm; boyuncuk 2-3 mm boydadır. Meyve kapsül, 7-8 mm, üç boynuzsu çıkıntılı; tohumlar dikdörtgenimsi-eliptiktir.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Buxus sempervirensMaçahel / Artvin
Temmuz 2019 ©Mustafa Gökmen
Buxus sempervirensSeğmenler Parkı / ankara
Mart 2016 ©Ahmet Demirtaş
Buxus sempervirensYenice / Karabük
Mayıs 2015 ©Ahmet Demirtaş
Buxus sempervirensSeğmenler Parkı / Ankara
Mart 2013 ©Ahmet Demirtaş
Buxus sempervirensSülüklü Göl / Bolu
Haziran 2015 ©Ahmet Demirtaş
Buxus sempervirensÇubuk Barajı / Ankara
Mayıs 2015 ©Ahmet Demirtaş
Buxus sempervirensGürün / Sivas
Ekim 2018 ©Selvinaz Gülçin Bozkurt vd.
Buxus sempervirensArıt / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Buxus sempervirensKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Buxus sempervirensKavaklı / Yenice / Karabük
Aralık 2019 ©Ahmet Aytekin ve ark.

IUCN Kırmızı Liste Kategorisi


IUCNIUCNrIUCNcat
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN
Bu tür geniş yayılışlıdır ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır.
Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan B. sempervirens taksonları: Buxus sempervirens subsp. sempervirens
Türkiye´de doğal yayılan Buxus türleri: B.balearica, B.microphylla, B.sempervirens




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)