floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Berberis veitchii
 
Beynam / Ankara - Ekim 2014 © Serdar Ölez
Berberis veitchiiBerberis veitchiiBerberis veitchii
Gözlem bildir
Siyah Meyveli Kadıntuzluğu
Berberidaceae / Berberis / Berberis veitchii
map
Siyah Meyveli Kadıntuzluğu (Berberis veitchii) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir.

Türkçe literatürde genellikle Siyah Meyveli Kadıntuzluğu olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde sarıçalı olarak bilinir. Bilimsel olarak Berberis veitchii C.K.Schneid. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. C.K.Schneid. kısaltması bilim insanı Camillo Karl Schneider (1876-1951) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Herdem yeşil, yaprak kenarları dikenli bir türdür. Yaklaşık 2-3 metre boy yapabilir. Sürgünleri dikenlidir. Yapraklar dar, şeritsi, sivri uçlu ve kaba dişlidir. Üst yüzü koyu, at yüzü açık yeşildir. Sonbaharda bol güneşli yerlerde yaprakları kırmızıya döner. Haziran aylarında sarı çiçek açmaya başlarlar. Çiçekler yaprak koltuğundan çıkan 4-8li salkım kurullar halindedir. Meyve 10-15mm uzunluğunda, 3-5mm çapta, mor-siyah renklidir ve uzun süre dal üzerinde kalır.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Berberis veitchiiBeynam / Ankara
Ekim 2014 ©Serdar Ölez
Berberis veitchiiMilli Egemenlik Parkı / Ankara
2011 ©Ahmet Demirtaş
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Berberis türleri: B.crataegina, B.cretica, B.integerrima, B.vulgaris
Gözlem bildirilen diğer Berberis türleri: B.aquifolium, B.repens




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)