floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Brachychiton populneus
 
Port Göcek Marina / Muğla - Kasım 2014 © Serdar Ölez
Brachychiton populneusBrachychiton populneusBrachychiton populneusBrachychiton populneusBrachychiton populneusBrachychiton populneusphotos
Gözlem bildir
Japon Kavağı
Malvaceae / Brachychiton / Brachychiton populneus
mapmap
Japonkavağı (Brachychiton populneus) Ebegümecigiller (Malvaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de sadece Adana alt bölgesinde doğal yayılış göstermektedir.

Türkçe literatürde genellikle Japonkavağı olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde şişe ağacı olarak bilinir. Bilimsel olarak Brachychiton populneus (Schott & Endl.) R.Br. şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Kısaltmalar arasında yer alan & işareti, bu bilim insanlarının bitki hakkındaki makaleyi birlikte yayınladılarını belirtir. Schott kısaltması bilim insanı Heinrich Wilhelm Schott (1794-1865) için kullanılmıştır. Endl. kısaltması bilim insanı Stephan Friedrich Ladislaus Endlicher (1804-1849) için kullanılmıştır. R.Br. kısaltması bilim insanı Robert Brown (1773-1858) için kullanılmıştır.

Morfoloji


15 m boylanabilen, 9 m tepe çapına ulaşabilen, herdem yeşil, geniş yapraklı, odunsu ve Türkiye için egzotik bir türdür. Gövde çok düzgün, alt kısımlarda geniş üstlere doğru daralan; kabuk gri-açık kahverengi; dallar yukarı doğru kıvrıktır. Yapraklar 5-7.5 cm büyüklükte, 3 loplu, düz veya çok farklı şekillerde, uzun saplı ve sivri uçludur. Çiçeklenme bahar ortasında; çiçek durumu birleşik salkım; çiçekler çan şeklinde, krem veya beyaz renkte; çanak yapraklar 5 adet, kısmen birleşik, mumlu; taç yaprakları yoktur. Meyveler odunsu kahverengi renkte, 7-8 x 2-2.5 cm boyutlarda, kanoyu andırır, ortası şişkin ve baklamsıdır ve uzun süre dallarda kalır, olgunlaştığında tek yanından açılır; tohumlar 8-10 adet, parlak turuncu renkte ve üzeri tüylüdür.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Brachychiton populneusYelki / Güzelbahçe / İzmir
Temmuz 2022 ©Serdar Ölez
Brachychiton populneusMavişehir / Karşıyaka / İzmir
Ocak 2021 ©Serdar Ölez
Brachychiton populneusPort Göcek Marina / Muğla
Kasım 2014 ©Serdar Ölez
Brachychiton populneusAntakya
Nisan 2016 ©Ahmet Demirtaş
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Brachychiton türleri: B.populneus




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)