floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Oxalis spp.
 
Hızırşah / Datça / Muğla - Ocak2015 © Serdar Ölez
Oxalis spp.
Gözlem bildir
Ekşiyoncalar
Oxalidaceae / Oxalis / Oxalis spp.
map
Ekşiyoncalar (Oxalis spp.) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan bir türdür. Bu tür egzotik bir tür olabilir; bir kültür türü olabilir; veya henüz doğal tür kayıtlarımıza ekleyemediğimiz bir tür olabilir.

Türkçe literatürde genellikle Ekşiyoncalar olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde oksalis, uyku çiçeği veya yonca olarak bilinir.

Oxalis etimolojisi

Oxalis Latincede `ekşi` anlamına gelen oxus kelimesinden türetilmiştir; cins adı 17.yy başlarında, yapraklarındaki keskin tada atfen verilmiştir.

spp. etimolojisi

ssp. İngilizcede 'türler, türleri' anlamına gelen species kelimesinin kısaltmasıdır.

Morfoloji


5-30 cm boylanabilen, tek veya çok yıllık, genellikle yayılıcı, otsu bir cinstir. Kökler sıklıkla yumruludur. Yapraklar sıklıkla 3 yaprakçıklı elsi birleşik, nadiren 10`a kadar yaprakçıklı; yaprakçıklar ters yumurtamsı, eşit büyüklükte; uçları yarık-ters yüreksidir; bazı türleri ani ışık şiddeti değişikliklerinden korunmak için (photoinhibition) yapraklar açı değiştirebilir. Çiçekler tekil veya şemsiye çiçek kurullarında; sap dik; çanak yapraklar 5 adet; taç 5 loblu, dipte birbirlerine birleşik ve sıklıkla golden sarı ,beyaz, pembe, kırmızı veya sarı renkte; ercikler 10 adet, iki sıralı 5 uzun ve 5 kısa ve tabanda birleşik; ovaryum üstdurumlu, 5 - bölmeli; boyuncuk 5 adettir. Meyve beşken kapsül şeklinde, bölmeler eşit; olgunlaştığında patlayarak tohum saçan; tohumlar bir veya çok sayıda tohumludur.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Oxalis spp.Hızırşah / Datça / Muğla
Ocak2015 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Oxalis türleri: O.acetosella, O.articulata, O.corniculata, O.pes-caprae
Gözlem bildirilen diğer Oxalis türleri: O.triangularis




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)