floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Zantedeschia aethiopica
 
Göbün Koyu / Göcek / Muğla - Nisan 2015 © Serdar Ölez
Zantedeschia aethiopica
Gözlem bildir
Gelin Çiçeği
Araceae / Zantedeschia / Zantedeschia aethiopica
map
Gelin Çiçeği (Zantedeschia aethiopica) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir.

Türkçe literatürde genellikle Gelin Çiçeği olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde kalla çiçeği veya yoğurt kepçesi olarak bilinir. Bilimsel olarak Zantedeschia aethiopica (L.) Spreng. şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur. Spreng. kısaltması bilim insanı Kurt Polycarp Joachim Sprengel (1766-1833) için kullanılmıştır; Alman botanikçi ve doktordur


listMaplistPiclist

Gözlemler


Zantedeschia aethiopicaGöbün Koyu / Göcek / Muğla
Nisan 2015 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Gözlem bildirilen diğer Zantedeschia türleri:




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)