floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Aesculus x Carnea
 
Dikmen Vadisi / Ankara - Mayıs 2014 © Serdar Ölez
Aesculus x CarneaAesculus x CarneaAesculus x CarneaAesculus x CarneaAesculus x Carnea
Gözlem bildir
Kırmızı Çiçekli At Kestanesi
Sapindaceae / Aesculus / Aesculus x Carnea
map
Kırmızı Çiçekli At Kestanesi (Aesculus x Carnea) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan bir türdür. Bu tür egzotik bir tür olabilir; bir kültür türü olabilir; veya henüz doğal tür kayıtlarımıza ekleyemediğimiz bir tür olabilir.

Aesculus etimolojisi

Aesculus eski Latincede bir meşe türünün ismidir; mitolojide Jüpiterin kutsal dağlarında yetişen meşe olarak anılmaktadır.

Morfoloji


Beyaz çiçekli atkestanesi (Aesculus hippocastanum) ve bir tür pembe çiçekli atkestanesini (Aesculus pavia) türlerinin melezidir. 20m kadar boylanabilen, kışın yapraklarını döken, yuvarlak tepeli bir ağaçtır. Yapraklar 5(7) yaprakçıklı ışınsal bileşik; yaprakçıklar 10-20cm boyda, ters-yumurtamsı, kenarlar kaba çift dişli, uç kısımları sivri (cuspidate) (beyaz çiçekli atkestanesinden farklı olarak yuvarlaklaşmadan sivrilen); sap 15-20cm uzunluktadır. Çiçeklenme dönemi Nisan-Mayıs ayları; çiçek kurulu dik salkım, 10-20cm yükselen; çiçekler pembemsi-kırmızı renktedir. Kapsül meyve büyük, yuvarlak, görece daha az dikenli; tohumları 2-4cm çapta, parlak koyu kahverenktedir.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Aesculus x CarneaDikmen Vadisi / Ankara
Mayıs 2014 ©Serdar Ölez
Aesculus x CarneaSeğmenler Parkı / Ankara
Ekim 2009 ©Ahmet Demirtaş
Aesculus x CarneaAnkara
Mayıs 2014 ©Ahmet Demirtaş
Aesculus x CarneaMilli Egemenlik Parkı / Ankara
Mayıs 2014 ©Ahmet Demirtaş
Benzer taxonlar
Gözlem bildirilen diğer Aesculus türleri: A.hippocastanum




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)