floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Crocus ancyrensis
 
Eymir Gölü / Ankara - Şubat2015 © Serdar Ölez
Crocus ancyrensisCrocus ancyrensisCrocus ancyrensisCrocus ancyrensisCrocus ancyrensisCrocus ancyrensisphotos
Gözlem bildir
Ankara Çiğdemi
Iridaceae / Crocus / Crocus ancyrensis
mapmapmapmapmapmapmap
Ankaraçiğdemi (Crocus ancyrensis) Süsengiller (Iridaceae) ailesinden endemik bir türdür. Türkiye'de Batı ve Orta Karadeniz, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Yukarı Fırat, Adana alt bölgelerinde yayılış göstermektedir. 1000-1600 m yükseklikler arasında; açık taşlık alanlar, çalılıklar ve çam koruluklarında gelişim gösterirler.

Bilimsel olarak Crocus ancyrensis (Herb.) Maw şeklinde tanımlanır.

Crocus etimolojisi

Crocus Yunanca krokos (κρόκος) kelimesinden türetilmiştir; krokos muhtemelen, safran/safran sarı/zerdeçal anlamına gelen İbranice karkōm (כרכום), Aramık kurkama (ܟܟܘܪܟܟܡܡܐ ) ve Arapça kurkum (كركم) kelimelerinden birinden türemiştir.

ancyrensis etimolojisi

Ancyrensis Bugün Türkiye'nin başkenti Ankara olan Galat şehri Ancyra`yı çağrıştırmak için kullanılmıştır; Ankara`ya özgü anlamındadır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Herb. kısaltması bilim insanı William Herbert (1778-1847) için kullanılmıştır. Maw kısaltması bilim insanı George Maw (1832-1912) için kullanılmıştır.

Morfoloji


15 cm kadar boylanabilen, endemik, soğanlı bir türdür. Çiçek soğanı kılıfı kaba ağsı liflidir. Yapraklar 2-6 adet; 0.5-1 mm genişlikte şeritsidir. Çiçeklenme ve yapraklanma eş zamanlı, Şubat-Nisan ayları arasında; brakte mevcut; çiçek zarfı (3 çanak + 3 taç yaprak) sarı, tüysüz; dilimler 15-30 x 9-13 mm, küt uçlu veya yuvarlatılmış, parlak sarı, sıklıkla taban ve çiçek zarfı boynu kirli eflatunumsu renkte; ercikler 3 adet; sapçıklar 2-4 mm, tüysüz; ercik başı 8-13 mm, sarı; tepecik portakal rengi veya kırmızımsı-portakal rengi 3 parçaya ayrıktır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Crocus ancyrensisKırıklı / Gölbaşı / Ankara
Mart 2024 ©Serdar Ölez
Crocus ancyrensisKaraşar / Beypazarı / Ankara
Şubat 2024 ©Mustafa Gökmen
Crocus ancyrensisBeypazarı / Ankara
Mart 2023 ©Mustafa Gökmen
Crocus ancyrensisKösrelik / Çubuk / Ankara
Nisan 2022 ©Serdar Ölez
Crocus ancyrensisSoğucak / Kahramankazan / Ankara
Nisan 2022 ©Serdar Ölez
Crocus ancyrensisYayalar / Kahramankazan / Ankara
Nisan 2022 ©Serdar Ölez
Crocus ancyrensisAkçaören / Kahramankazan / Ankara
Nisan 2022 ©Serdar Ölez
Crocus ancyrensisBoğazkale / Çorum
Mart 2021 ©Serdar Ölez
Crocus ancyrensisEvren / Boğazkale / Çorum
Mart 2021 ©Serdar Ölez
Crocus ancyrensisİmrahor Vadisi / Ankara
Şubat 2016 ©Mustafa Gökmen
Crocus ancyrensisEymir Gölü / Ankara
Şubat2015 ©Serdar Ölez
Crocus ancyrensisNGBB / İstanbul
Ocak 2019 ©Serdar Ölez
Crocus ancyrensisKıbrıs / Mamak / Ankara
Aralık 2019 ©Serdar Aslan vd.
Crocus ancyrensisAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Crocus ancyrensisUlus / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Crocus ancyrensisKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Crocus türleri: C.abantensis, C.adanensis, C.aerius, C.ancyrensis, C.antalyensis, C.asumaniae, C.baytopiorum, C.beydaglarensis, C.biflorus, C.boissieri, C.cancellatus, C.candidus, C.chrysanthus, C.danfordiae, C.fauseri, C.flavus, C.fleischeri, C.gargaricus, C.graveolens, C.karduchorum, C.kerndorffiorum, C.kotschyanus, C.leichtlinii, C.lydius, C.mathewii, C.minutus, C.nerimaniae, C.olivieri, C.pallasii, C.paschei, C.pestalozzae, C.pulchellus, C.reticulatus, C.roseoviolaceus, C.sativus, C.scharojanii, C.sieheanus, C.speciosus, C.vallicola, C.wattiorum, C.yakarianus




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)