floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Fittonia albivenis
 
Ankara - Mart 2015 © Serdar Ölez
Fittonia albivenis
Gözlem bildir
Fitonya
Acanthaceae / Fittonia / Fittonia albivenis
map
Fitonya (Fittonia albivenis) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir.

Bilimsel olarak Fittonia albivenis (Veitch) Brummitt şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Veitch kısaltması bilim insanı John Gould Veitch (1839-1870) için kullanılmıştır. Brummitt kısaltması bilim insanı Richard Kenneth Brummitt (1937-2013) için kullanılmıştır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Fittonia albivenisAnkara
Mart 2015 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Gözlem bildirilen diğer Fittonia türleri:




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)