floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Mycena seynii
 
Büyükada / İstanbul - Aralık 2018 © Mustafa Gökmen
Mycena seyniiMycena seynii
Gözlem bildir
Kozalak Mantarı
Mycenaceae / Mycena / Mycena seynii
map
Düşen çam kozalakları üzerinde, bazen de çam ağaçlarının yosun kaplı çürüyen gövde odununda, tekil veya ayrı bölmelerde birkaç birey olarak gelişir. Sıklıkla kıyı bölgelerindeki kozalaklı ağaç diplerinde ve sonbaharda görülür.


Mycena etimolojisi

Mycena cins adı Eski Yunancada `mantar` anlamına gelen μύκης (múkēs) kelimesinden türetilmiştir.

Morfoloji


Şapka 25-40 mm çapta, parabolik veya konik çan formundadır ve olgunlaştıkça yayvanlaşır. Yüzey yarı-saydam çizgili, bazen hafifçe oluklu, lifli-cilalı görünümde, kuru fakat nemli olduğunda kaygandır. Genel olarak soluk morumsu kahverengi ila kahverengimsi bej renkte, şarap rengi ve kirli sarımsı goögeli, merkeze doğru kestane kahverengi ila koyu morumsu kahverengi, kenarlar pembe veya eflatunumsu şarap rengidir.
Lameller sapa yukarı doğru açılı veya yukarı doğru kavisli şekilde ve kısa bir diş yaparak bağlıdır; olgunlaştıkça lamellerin sırt kısımları şeklen bozulabilir, düzgünlüklerini kaybedebilir. Başlangıçta kirli beyaz, soluk grimsi-kahverengimsi renktedir, sonraları pembe veya leylak rengine çalar.
Gövde 40-70 x 1.5-7 mm boyutlarda, içi boş, kırılgan, eşit veya aşağı doğru kademeli olarak genişleyen, yanal olarak basık, alt kısmı kavisli formdadır. Lifsi yapıdadır. Yüzey sıklıkla tüysüz bazen seyrek ve minikçe keçemsi tüylüdür; parlaktır; üst kısım leylak-şarap rengi, sonraları daha kahverengimsi; alt kısım sulu-pis beyaz renktedir. Taban köke geçer; yoğun, uzun, kaba, esnek, beyazımsı fibrillerle kaplanır.
Sporlar 10.3-14 x 6-7 um boyutlarda ve damla şeklinde, bazen orta kısımda biraz daralmış formdadır. Yüzey pürüzsüz ve jelatinimsidir.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Mycena seyniiBüyükada / İstanbul
Aralık 2018 ©Mustafa Gökmen




Kaynaklar
  1. 'A Key To Norwegian Mycenas', The Mycenas of Nothern Europe, Erişim tarihi Nisan 16, 2020 (https://mycena.no/seynesii.htm)
  2. 'Mycena seynii', MycoBank, Erişim tarihi Nisan 17, 2020 (http://www.mycobank.org/MB/272067)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)