floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Casuarina equisetifolia
 
Bostanlı / İzmir - Mart 2015 © Serdar Ölez
Casuarina equisetifoliaCasuarina equisetifoliaCasuarina equisetifoliaCasuarina equisetifoliaCasuarina equisetifoliaCasuarina equisetifoliaphotos
Gözlem bildir
Demir Ağacı
Casuarinaceae / Casuarina / Casuarina equisetifolia
mapmapmapmapmap
Demirağacı (Casuarina equisetifolia) Demirağacıgiller (Casuarinaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Asıl Ege, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Sahillerde, kumluk, fakir ve çorak arazilerde ıslah ve ağaçlandırma için sıklıkla kullanılır. Kirli hava şartlarına ve rüzgara dayanıklıdır.


Türkçe literatürde genellikle Demirağacı olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde at kuyruğu olarak bilinir. Bilimsel olarak Casuarina equisetifolia L. şeklinde tanımlanır.

Casuarina etimolojisi

Casuarina Malay dilinde bir tepeli devekuşu türüne (Casuarius unappendiculatus) verilen ad olan cassowary kelimesinden türetilmiştir; bu isim türe sürgünlerinin cassowary kuşunun tüylerine benzerliğinden dolayı verilmiştir.

equisetifolia etimolojisi

Equisetifolia Latincede `at kılı` anlamına gelen equisetum kelimesi ile `yaprak` anlamına gelen folium kelimesinin birleşiminden türetilmiştir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


Doğal ortamında 35 m boylanabilen, Türkiye için egzotik, herdem yeşil, odunsu bir türdür. Gövde 50 cm çap oluşturabilen, sık dallı; gövde kabuğu gençlikte kovucuklu, pürüzlü ve açık-gri renkli, yaşlanınca kaba pürüzlü ve dikine çatlaklıdır. Sürgünler iğne yaprağımsı, tüysüz veya havlı, sarkık, 1-2.5 mm çapta, 15-35 cm uzunluktadır; iğne yaprak gibi görülen gerçekte sürgünlerdir. Pulsu yapraklar bu sürgünler üzerinde bulunan 5-20 boğum etrafına, 4-8 adet olarak çevresel dizilmişlerdir; bu pulsu yapraklar ilk bakışta fark edilmez, sürgünün boğumdan kırılması durumunda seçilebilirler. Erkek çiçekler 7-14 cm başak etrafında halka dizilişli; dişi çiçekler yanal odunsu dallarda, küremsi veya silindirik, 9-15 x 10-35 mm boyutlardadır. Meyve odunsu, kozalak formlu; 70-90 tohumludur.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Casuarina equisetifoliaKaleyazısı / Sinop
Ekim 2023 ©Serdar Ölez
Casuarina equisetifoliaSinop
Ekim 2020 ©Mustafa Gökmen
Casuarina equisetifoliaBostanlı / İzmir
Mart 2015 ©Serdar Ölez
Casuarina equisetifoliaMavişehir / İzmir
Şubat 2019 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Casuarina türleri: C.equisetifolia




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)