floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Liriodendron tulipifera
 
Dikmen Vadisi / Ankara - Mayıs 2014 © Serdar Ölez
Liriodendron tulipiferaLiriodendron tulipiferaLiriodendron tulipiferaLiriodendron tulipiferaLiriodendron tulipiferaLiriodendron tulipiferaphotos
Gözlem bildir
Lale Ağacı
Magnoliaceae / Liriodendron / Liriodendron tulipifera
map
Lale Ağacı (Liriodendron tulipifera) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir. Taze ve derin topraklarda, devamlı rüzgar almayan tam güneş alan yerlerde iyi bir gelişme gösterir. Karadeniz ve Marmara ile, Orta Anadolu`nun kuzeyinde vadilerde ve nehir yataklarında yaşayabilmekle beraber ılıman iklim kuşağındaki bölgelere de adapte olabilir. 


Türkçe literatürde genellikle Lale Ağacı olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde amerikan lale ağacı olarak bilinir. Bilimsel olarak Liriodendron tulipifera L. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


20 m`ye kadar boylanabilen, 10 m`ye kadar taç çapı yapabilen, dolgun ve düzgün gövdeli, dağınık veya konik tepeli ağaç formunda bitkilerdir. Gövde kabuğu, kalın ve çatlaklıdır. Yapraklar, üst yüzü açık, alt yüzü soluk mavi yeşil renkte, 7-12 cm boyundadır. Çiçekler büyük bir laleye benzer, 4-5 cm uzunluğunda yeşilimsi, beyaz renkte, dip tarafında portakal sarısı geniş bir bant vardır. Meyveler, 6-8 cm boyunda, iğ biçiminde ve sonbaharda olgunlaşır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Liriodendron tulipiferaDikmen Vadisi / Ankara
Mayıs 2014 ©Serdar Ölez
Liriodendron tulipiferaAltınpark / Ankara
Haziran 2014 ©Ahmet Demirtaş
Benzer taxonlar
Gözlem bildirilen diğer Liriodendron türleri:




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)