floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Brugmansia arborea
 
Göcek / Muğla - Nisan 2015 © Serdar Ölez
Brugmansia arboreaBrugmansia arboreaBrugmansia arboreaBrugmansia arboreaBrugmansia arboreaBrugmansia arboreaphotos
Gözlem bildir
Trompet Ağacı
Solanaceae / Brugmansia / Brugmansia arborea
map
Trompet Ağacı (Brugmansia arborea) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir. Güneşli yerleri ve humus bakımından zengin süzek toprakları sever. 


Türkçe literatürde genellikle Trompet Ağacı olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde meleklerin trompeti veya meleklerin borazanı olarak bilinir. Bilimsel olarak Brugmansia arborea (L.) Sweet şeklinde tanımlanır.

Brugmansia etimolojisi

Brugmansia cins adı Justin Brugmans (1763-1819)`e ithafen adlandırılmıştır. Brugmans Hollandalı bir doğa tarihçisidir.

arborea etimolojisi

Arborea Latincede `ağaçsı` anlamına gelen arbor kelimesinden türetilmiştir. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur. Sweet kısaltması bilim insanı Robert Sweet (1783-1835) için kullanılmıştır.

Morfoloji


3-11 m boylanabilen, her dem yeşil, Türkiye için egzotik, tropikal, odunsu bir türdür. Yapraklar bütün kenarlı gibi, çoğunlukla yumurtamsı formda ve saplıdır. Çiçekler çok geniş, genellikle hoş kokulu, yaprak koltuklarında tekil, tam simetrik; çanak borumsu, 5 loblu; taç 30 cm`e kadar uzun, sarkık trompet şekilli, beyaz, pembe, kırmızı, yeşilimsi veya sarımsı renkte, 5 parçalı, parçalar çoğunlukla sivri uçlu; ercik tüp şeklindeki taç yapının ortasına bağlı, bazen dirsekli, havlı veya değil; başçık şeritsi, tabandan bağlı; ovaryum 2 bölmelidir.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Brugmansia arboreaGelincik / Sinop
Ekim 2023 ©Serdar Ölez
Brugmansia arboreaGelincik /  Sinop
Ekim 2023 ©Serdar Ölez
Brugmansia arboreaBostanlı / Karşıyaka / İzmir
Ocak 2023 ©Serdar Ölez
Brugmansia arboreaMavişehir / Karşıyaka / İzmir
Ocak 2021 ©Serdar Ölez
Brugmansia arboreaGöcek / Muğla
Nisan 2015 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Gözlem bildirilen diğer Brugmansia türleri:




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)