floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Borago officinalis
 
Hızırşah / Datça / Muğla - Nisan 2015 © Serdar Ölez
Borago officinalis
Gözlem bildir
Hodan
Boraginaceae / Borago / Borago officinalis
mapmapmapmapmapmap
Hodan (Borago officinalis) Hodangiller (Boraginaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Batı ve Orta Karadeniz alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesine yakın yerlerde; meşe korulukları ve tepelik alanlarda gelişim gösterirler. Doğu Akdeniz kıyılarında doğal ortamda yetişir, Avrupa ve Kuzey Amerika`da kültür yetiştiriciliği yapılmaktadır.


Türkçe literatürde genellikle Hodan olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde sığırdili olarak bilinir. Bilimsel olarak Borago officinalis L. şeklinde tanımlanır.

Borago etimolojisi

BoragoLatincede kaba kıllı anlamına gelir.

officinalis etimolojisi

Officinalis Latincede `bir manastırda sağaltıcı bitkilerin ve diğer ihtiyaç maddelerinin tutulduğu yerde olan, yere ait olan` anlamına gelir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


35-60 cm boylanabilen, tek yıllık, otsu bir türdür. Gövdeler dik, içi boş , gürbüz ve kıllıdır. Yapraklar yumurtamsı-mızraksı, küt uçlu, 5-9 x 3-4·5 cm; yaprak sapı dip yapraklarda 4-6 cm , gövde kısmında sapsız, dalı/ gövdeyi kavrar şekildedir. Çiçeklenme dönemi Şubat-Mayıs ayları arasında; çiçek durumu çok dallı; çiçek sapı 0.5-2.5 mm; çanak loblar 8-12 mm, çiçek gelişimi sırasında yayvan, olgunlaştıkça büyüyen, meyve dönemi yaklaşık 20 mm; taç açık mavi, 20-25 mm çapta; başçık dışa taşmış ve yaklaşık 3 mm uzunluktadır. Meyve sert kabuklu, 5-7 x 2.5-3.5 mm, eğik yumurta biçimli - dikdörtgenimsi, yüzeyi sert damarlı ve siğillidir.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Borago officinalisHızırşah / Datça / Muğla
Nisan 2015 ©Serdar Ölez
Borago officinalisKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Borago türleri: B.officinalis




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)