floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Mesembryanthemum cordifolium
 
Göbün Koyu / Göcek / Muğla - Kasım 2018 © Serdar Ölez
Mesembryanthemum cordifoliumMesembryanthemum cordifoliumMesembryanthemum cordifoliumMesembryanthemum cordifoliumMesembryanthemum cordifolium
Gözlem bildir
Buz Çiçeği
Aizoaceae / Mesembryanthemum / Mesembryanthemum cordifolium
map
Buz Çiçeği (Mesembryanthemum cordifolium) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir. Türkiye´de doğal gelişimi yoktur; kuru kumlu topraklarda, kayalıklarda ve deniz kenarlarında, taşlık alanlarda yetişebilir; ilkbaharda alınan çeliklerle veya tohumla çoğaltılabilir.

Türkçe literatürde genellikle Buz Çiçeği olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde öğle çiçeği olarak bilinir. Bilimsel olarak Mesembryanthemum cordifolium L.f. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L.f. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1741-1783) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Anavatanı Güney Afrika olan, Türkiye için egzotik, yayılıcı karakterli çok yıllık bir sukulenttir. Gövdeler çok sayıda, 30-60 cm boyda; boğumlar arası 1-5 cm`dir ve sıklıklar boğum noktalarından köklenir. Yapraklar yumurtamsı-eliptik, 1-3 × 0.5-5 cm boyutlarda, yüzeyi az derecede kabarcıklı-sivilceli, ancak pürüzsüz görünümdedir. Çiçeklenme Nisan-Ekim ayları arasında; çiçekler tekil, terminal, yaprak koltuklarında; çiçek sapı 8-15 mm; hipantiyum 6-7 mm; çanak loblar 2-5 mm; taç yapraklar 80 adet, geriye bükülmüş, pembe, eflatun veya kırmızı, 3-4 mm uzunlukta; üreyimsiz ercikler 50 adet, dik, beyaz ve 3 mm boydadır. Meyve kapsül, 13-15 mm uzunluktadır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Mesembryanthemum cordifoliumGöbün Koyu / Göcek / Muğla
Haziran 2018 ©Serdar Ölez
Mesembryanthemum cordifoliumGöbün Koyu / Göcek / Muğla
Kasım 2018 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Mesembryanthemum türleri: M.nodiflorum
Gözlem bildirilen diğer Mesembryanthemum türleri:




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)