floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Vicia villosa
 
Hızırşah / Datça / Muğla - Mayıs 2015 © Seda Türkmen
Vicia villosaVicia villosaVicia villosaVicia villosaVicia villosaVicia villosaphotos
Gözlem bildir
Yalancı Tüylü Fiğ
Fabaceae / Vicia / Vicia villosa
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Tüylüfiğ (Vicia villosa) Baklagiller (Fabaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Yukarı Fırat, Yukarı Murat-Van, Antalya, Adana, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Asitli topraklar dışında her ortamda yetişir.

Bilimsel olarak Vicia villosa Roth şeklinde tanımlanır.

Vicia etimolojisi

Vicia {Latince}: burçak, küşne tohumu. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Roth kısaltması bilim insanı Albrecht Wilhelm Roth (1757-1834) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Bir yıllık, genellikle tırmanıcı, otsu bir bitkidir. 150cm`e kadar boylanabilir. Yapraklar sap üzerinde karşılıklı olarak dizilen 3-8 çift yaprakçıktan oluşur. Yaprakçıklar oval ve uçları sivridir. Bazı türlerinde yaprak ve gövdenin üzeri açık gri ipeksi tüylerle kaplıdır. Sap kesiti dört köşelidir. Gövde genel olarak zayıftır ve çoğunda sapın uç kısmında sarılıcı uzantılar meydana gelir. Hayvan yemi olarak kullanılmak üzere tahıl ile birlikte ekilir, tahıl gövdesine tutunarak daha fazla boylanması sağlanır. Menekşe renkli çiçekleri yaprakların koltuğundan salkım halinde çıkar. Meyvesi fasulye benzer 3-5 cm boydadır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Vicia villosaDinar / Afyonkarahisar
Haziran 2023 ©Serdar Ölez
Vicia villosaBalpayam / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Serdar Ölez
Vicia villosaHızırşah / Datça / Muğla
Mayıs 2015 ©Seda Türkmen
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan V. villosa taksonları: Vicia villosa subsp. dasycarpa, Vicia villosa subsp. eriocarpa, Vicia villosa subsp. villosa
Türkiye´de doğal yayılan Vicia türleri: V.aintabensis, V.alpestris, V.anatolica, V.articulata, V.assyriaca, V.balansae, V.barbazitae, V.biennis, V.bithynica, V.caesarea, V.canescens, V.cappadocica, V.cassia, V.cassubica, V.ciliatula, V.cracca, V.cretica, V.crocea, V.cuspidata, V.cypria, V.dadianorum, V.eristalioides, V.ervilia, V.erzurumica, V.esdraelonica, V.faba, V.freyniana, V.galeata, V.galilaea, V.glareosa, V.grandiflora, V.hirsuta, V.hybrida, V.hyrcanica, V.koeieana, V.lathyroides, V.lunata, V.lutea, V.melanops, V.meyeri, V.michauxii, V.mollis, V.monantha, V.narbonensis, V.noeana, V.palaestina, V.pannonica, V.parviflora, V.parvula, V.peregrina, V.pubescens, V.quadrijuga, V.rafigae, V.sativa, V.semiglabra, V.sepium, V.sericocarpa, V.sibthorpii, V.splendens, V.tetrasperma, V.truncatula, V.villosa




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)