floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Juniperus chinensis
 
Altınpark / Ankara - Temmuz 2015 © Ahmet Demirtaş
Juniperus chinensisJuniperus chinensisJuniperus chinensisJuniperus chinensis
Gözlem bildir
Çin ardıcı
Cupressaceae / Juniperus / Juniperus chinensis
map
Çin ardıcı (Juniperus chinensis) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir. Uzakdoğu olan ana vatanında 1400-2300 m yükseklikler arasından doğal gelişim gösterir; Türkiye için [041#egzotik#]tir, park ve bahçelerde dikili örneklerine sıklıkla rastlanmaktadır.

Bilimsel olarak Juniperus chinensis L. şeklinde tanımlanır.

Juniperus etimolojisi

Juniperus Latincede aynı yazımla ardıç ağaçları için kullanılan sözcüktür; etimolojik kökeni belirsizdir, Kelt dilinde çalı anlamına gelen gen kelimesi ile acı/kekre anlamına gelen prus kelimelerinin birleşiminden türetilmiş olabilir.

chinensis etimolojisi

Chinensis : Çin'e ait, Çin'den gelen. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


25 m kadar boylanabilen, herdem yeşil, sürünücü bodur çalı veya ağaç formunda odunsu, kozalaklı bir türdür. Gövde kabuğu grimsi kahverengi; taç piramidal veya açık, geniş ve düzensiz; dallar yayılı; küçük dallar düz veya hafifçe kıvrımlı, kesiti yuvarlak veya 4 köşeli ve 1-1.2 mm in çaptadır. Yapraklar genç fidanlarda ve yaşlı ağaçların alt dallarında biz gibi sivri uçlu, üst dallardaki yapraklar pul biçiminde, karşılıklı dizili ve birbirinin üzerine kapanmış; pul yapraklar 1.5-3 mm uzunlukta, gri mavimsi-yeşil renkte; iğne yapraklar 6-12 mm, sivri uçlu, batıcıdır ve üst yüzlerinde iki adet stoma bandı bulunur. Bireyler genellikle ayrı eşeyli, nadiren bir evcikli; erkek kozalaklar sarı, elipsoid, 4-6 × 2-3 mm; dişi kozalaklar küremsi, 4-9 mm çapta, genellikle dumanlı, olgunlukta kahverenkli, 2 veya 3 tohumlu; tohumlar yumurta biçimli, 3-6 × 2-5 mm, hafifçe düz, kabarık çizgilidir.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Juniperus chinensisAltınpark / Ankara
Temmuz 2015 ©Ahmet Demirtaş
Juniperus chinensisDikmen Vadisi / Ankara
Şubat 2014 ©Ahmet Demirtaş
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Juniperus türleri: J.communis, J.drupacea, J.excelsa, J.foetidissima, J.macrocarpa, J.oxycedrus, J.phoenicea, J.sabina
Gözlem bildirilen diğer Juniperus türleri: J.squamata, J.virginiana




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)