floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Laburnum anagyroidis
 
Portakal Çiçeği Sokak / Ankara - Mayıs 2015 © Serdar Ölez
Laburnum anagyroidisLaburnum anagyroidisLaburnum anagyroidisLaburnum anagyroidisLaburnum anagyroidisLaburnum anagyroidisphotos
Gözlem bildir
Sarı Salkım
Fabaceae / Laburnum / Laburnum anagyroidis
map
Sarı Salkım (Laburnum anagyroidis) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir.

Bilimsel olarak Laburnum anagyroidis Medik. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Medik. kısaltması bilim insanı Friedrich Kasimir Medikus (1736-1808) için kullanılmıştır; Medikus Alman hekim ve botanikçidir; Avrupada Robinia türlerinin yetiştirilmesini teşvik etmiştir.

Morfoloji


8–10 m boylanabilen, kışın yapraklarını döken, ağaç veya ağaççık formlu bir türdür. Dallar açık renkli, yeni sürgünlerin üst yüzü koyu yeşil renkli ve alt yüzü ise boz renklidir. Yapraklar üç parçalı birleşik; yaprak sapı ~ 2-6.5 cm uzun; yaprakçıklar 3-8 x 2-5 cm, eliptik, mızraksı veya ters yumurtamsı formdadır. Çiçeklenme Mayıs-Temmuz ayları arasında; çiçek durumu sarkık salkım, 40 cm´ye kadar uzunlukta; çiçekler sarı, kokusuz; çanak 5 mm uzun, 2-loblu; bayrakçık 2 cm uzun; ercik 10 adettir. Meyve bakla biçiminde ve 8–10 cm kadar uzunlukta; tohumlar çok sayıda, koyu kahve renklidir.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Laburnum anagyroidisPortakal Çiçeği Sokak / Ankara
Mayıs 2015 ©Serdar Ölez
Laburnum anagyroidisPortakal Çiçeği Sokak / Ankara
Mayıs 2019 ©Serdar Ölez
Laburnum anagyroidisAnıtkabir / Ankara
Haziran 2016 ©Ahmet Demirtaş
Laburnum anagyroidisA.Ü. Fen Fakültesi / Ankara
Mayıs 2018 ©Ahmet Demirtaş
Benzer taxonlar
Gözlem bildirilen diğer Laburnum türleri:




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)