floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Pinus wallichiana
 
Ataşehir / İstanbul - Ocak 2022 © Serdar Ölez
Pinus wallichianaPinus wallichianaPinus wallichianaPinus wallichianaPinus wallichianaPinus wallichianaphotos
Gözlem bildir
Ağlayan Çam
Pinaceae / Pinus / Pinus wallichiana
map
Ağlayan Çam (Pinus wallichiana) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir. Vatanı Himalaya`lardır, 1600-4000m arasındaki yüksek yerlerde yetişir.

Türkçe literatürde genellikle Ağlayan Çam olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde himalaya çamı olarak bilinir. Bilimsel olarak Pinus wallichiana (Wall. ex. D.Don) A.B.Jacks. şeklinde tanımlanır.

Pinus etimolojisi

Pinus {Latince}: çam ağacı. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Wall. kısaltması bilim insanı Nathaniel Wallich (1786-1854) için kullanılmıştır. D.Don kısaltması bilim insanı David Don (1799-1841) için kullanılmıştır. A.B.Jacks. kısaltması bilim insanı Albert Bruce Jackson (1876-1947) için kullanılmıştır.

Morfoloji


50 m. ye kadar boylanabilen geniş ve açık piramit yapılı bir ağaçtır. Kabuk gri esmer renkte, gençlerde düzgün, yaşlılarda küçük levhalar halinde çatlaklıdır. Genç sürgünler tüysüz, çoğunlukla dumanlı, önceleri parlak sarımsı yeşil, sonraları esmer sarı renktedir. Tomurcuklar uzunca, çok reçinelidir. 5`li iğne yapraklar 3-5 sene kadar ağaç üzerinde kalır. Boyları 10-12 cm`dir. Aşağıya doğru püskül gibi sarkarlar. Kozalaklar uzun silindirik ve saplıdır. Kozalaklar önceleri dik durur, sonra aşağıya sarkarlar. Kozalakların ve iğne yaprakların üzerinde gözyaşı damlalarını andıran duru reçineler görülür.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Pinus wallichianaSubaşı / Pazar / Rize
Ağustos 2022 ©Serdar Ölez
Pinus wallichianaAtaşehir / İstanbul
Ocak 2022 ©Serdar Ölez
Pinus wallichianaPortakal Çiçeği Parkı / Ankara
Nisan 2016 ©Serdar Ölez
Pinus wallichianaA.Ü. Fen Fakültesi / Ankara
Mayıs 2010 ©Ahmet Demirtaş
Pinus wallichianaA.Ü. Fen Fakültesi / Ankara
Şubat 2012 ©Ahmet Demirtaş
Pinus wallichianaA.Ü. Fen Fakültesi / Ankara
2002 ©Ahmet Demirtaş
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Pinus türleri: P.brutia, P.halepensis, P.nigra, P.pinaster, P.pinea, P.radiata, P.sylvestris
Gözlem bildirilen diğer Pinus türleri: P.mugo, P.strobus




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)