floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Artedia squamata
 
Yenice / Karabük - Mayıs 2015 © Serdar Ölez
Artedia squamataArtedia squamataArtedia squamataArtedia squamataArtedia squamataArtedia squamataphotos
Gözlem bildir
Karabenek
Apiaceae / Artedia / Artedia squamata
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Karabenek (Artedia squamata) Maydanozgiller (Apiaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Güney Marmara, Orta Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Türkçe literatürde genellikle Karabenek olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde ammi anethifolium olarak bilinir. Bilimsel olarak Artedia squamata L. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Artedia squamataGürsöğüt / Beypazarı / Ankara
Mayıs 2023 ©Mustafa Gökmen
Artedia squamataYenice / Karabük
Mayıs 2015 ©Serdar Ölez
Artedia squamataKayadibi / Elmadağ / Ankara
Haziran 2016 ©Mustafa Gökmen
Artedia squamataKayadibi / Elmadağ / Ankara
Haziran 2016 © Fuat Turan
Artedia squamataKıbrıs / Mamak / Ankara
Aralık 2019 ©Serdar Aslan vd.
Artedia squamataAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Artedia squamataKavaklı / Yenice / Karabük
Aralık 2019 ©Ahmet Aytekin ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Artedia türleri: A.squamata




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)