floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Sequoia sempervirens
 
İngiliz Mezarlığı / İstanbul - Ocak 2019 © Serdar Ölez
Sequoia sempervirensSequoia sempervirensSequoia sempervirensSequoia sempervirensSequoia sempervirens
Gözlem bildir
Sahil Sekoyası
Cupressaceae / Sequoia / Sequoia sempervirens
map
Sahil Sekoyası (Sequoia sempervirens) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir.

Bilimsel olarak Sequoia sempervirens (D.Don) Endl. şeklinde tanımlanır.

Sequoia etimolojisi

Sequoia cins adı Amerikalı botanikçi Stephan Endlicher (1804-1849) tarafından 1847´de verilmiştir; Cherokee alfabesini yaratan Sequoyah (George Guess)'a ithafen adlandırıldığı sanılmaktadır.

sempervirens etimolojisi

Sempervirens Latincede `her zaman` anlamına gelen semper kelimesi ile `çiçeklenen, yeşeren` anlamına gelen virēns kelimesinin birleşiminden türetilmiştir; genellikle herdem yeşil anlamındadır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. D.Don kısaltması bilim insanı David Don (1799-1841) için kullanılmıştır. Endl. kısaltması bilim insanı Stephan Friedrich Ladislaus Endlicher (1804-1849) için kullanılmıştır.

Morfoloji


110 m kadar boylanabilen, her dem yeşil, iğne yapraklı odunsu bir türdür. Gövde kabuğu kızıl-kahve, boyuna derin çatlaklı ve lifli, kalın ve yumuşaktır; 6 m gövde çapı oluşturabilir. Yapraklar 1-2.5 cm, şeritsi, sürgüne sarmal dizili ancak karşılıklı diziliymiş gibi görünümlü; alt yüzeyde iki stoma çizgilidir. Erkek ve dişi çiçekler aynı ağaç üzerindedir; erkek çiçekler 3-5 mm, soluk pembe-krem renkte; dişi çiçekler 2-3 mm, açık yeşil renktedir ve kısa sürgün uçlarında yer alır. Kozalaklar 2-2.5 mm çapta, yumurta biçimli, 15-20 pullu, önceleri yeşil, olgunlukta kızıl kahverengidir ve 1 yılda olgunlaşır; tohumlar kanatlıdır ve her pulun altında 3-7 adet bulunur.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Sequoia sempervirensİngiliz Mezarlığı / İstanbul
Ocak 2019 ©Serdar Ölez
Sequoia sempervirensNGBB / İstanbul
Ocak 2019 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Gözlem bildirilen diğer Sequoia türleri: S.giganteum




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)