floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Quercus nigra
 
Bu tür için henüz fotoğraf bulunmamaktadır
Gözlem bildir
Su Meşesi
Fagaceae / Quercus / Quercus nigra
map
Su Meşesi (Quercus nigra) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir.

Bilimsel olarak Quercus nigra L. şeklinde tanımlanır.

Quercus etimolojisi

Quercus Latincede doğrudan `meşe` anlamındadır; muhtemelen Kelt dilinde `iyi` anlamına gelen quer ve `ağaç` anlamına gelen cuez kelimelerinin birleşiminden türetilmiştir.

nigra etimolojisi

Nigra Latincede `siyah` anlamına gelen niger kelimesinden türetilmiştir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


30m`ye kadar boy, 100cm`ye kadar çap yapabilen, kışın yapraklarını döken bir ağaçtır. Kabuğu gençken pürüzsüz, ileri yaşlarda siyah-gri çatlaklıdır. Yapraklar 3-12cm uzunluğunda, 2-6cm enindedir. Yaprak ayasının dip kısmı dar, uç tarafı geniştir, kenarlar düz ve sığ lopludur. Lop uçları dikensi tüylüdür. Renk Koyu yeşilden, mavimsi yeşile kadar değişir. Yaprak ayasının en ucunda yağmur damlasını andırır bir lop vardır, bu nedenle Su Meşesi adını almıştır. Palamutları 10-14mm uzunlukta, tek veya çiftler halinde bulunur, genellikle 2 yılda olgunlaşır. Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Quercus türleri: Q.aucheri, Q.brantii, Q.cerris, Q.coccifera, Q.dalechampii, Q.frainetto, Q.hartwissiana, Q.ilex, Q.infectoria, Q.ithaburensis, Q.kotschyana, Q.libani, Q.macranthera, Q.petraea, Q.pontica, Q.pubescens, Q.robur, Q.trojana, Q.vulcanica
Gözlem bildirilen diğer Quercus türleri: Q.castaneifolia, Q.glauca, Q.palustris, Q.rubra, Q.suber




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)