floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Acer saccharinum
 
Kurtuluş Parkı / Ankara - 2005 © Ahmet Demirtaş
Acer saccharinumAcer saccharinumAcer saccharinumAcer saccharinum
Gözlem bildir
Gümüşi Akçaağaç
Sapindaceae / Acer / Acer saccharinum
map
Gümüşi Akçaağaç (Acer saccharinum) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir.

Bilimsel olarak Acer saccharinum L. şeklinde tanımlanır.

Acer etimolojisi

Acer cins adı Latincede `sert` anlamına gelen ācris kelimesinden türetilmiştir; odununun sertliğine işaret eder.

saccharinum etimolojisi

Saccharinum Yunancada `şeker, tatlı sıvı` anlamına gelen saccharon kelimesinden türetilmiştir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


Anavatanı Kuzey Amerika olan ve 40 m`ye kadar boylanabilen bir ağaçtır. Gövde k ahverengi gri, gençken düz, ileri yaşlarda çatlaklı; genç sürgünler ve tomurcuklar kızıl kahverengidir. Yapraklar 8-13 x 8-15 cm, elsi, 3-5 lobludur, üst yüz yeşil, alt yüzü soluk yeşil, sonbaharda sarı ve turuncu renkte; loblar sivri uçlu, kenarları dişli; sap 4-6 cm uzundur. Çiçeklenme Mart-Nisan aylarında; erkek ve dişi çiçekler aynı veya ayrı ağaçlarda, aynı ağaçta ise nadiren aynı kurulda; kurullar 3-6 çiçekli; çanak yapraklar 5 adet, belirsiz; taç yaprak yok; ercikler uzun ve dik; tomurcuklar kızıl-kahve, dişi çiçekler kırmızı renktedir. Meyve samara, 4-6 cm boyunda kanatlı; kanatlar birbirlerine yaklaşık 90° açılı; sap 2-4 cm uzunluktadır.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Acer saccharinumAnkara
Haziran 2020 ©Tuncay Nehir
Acer saccharinumKurtuluş Parkı / Ankara
2005 ©Ahmet Demirtaş
Acer saccharinumDikmen Parkı / Ankara
2005 ©Ahmet Demirtaş
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Acer türleri: A.assyriacum, A.campestre, A.cappadocicum, A.heldreichii, A.hyrcanum, A.monspessulanum, A.negundo, A.obtusifolium, A.orthocampestre, A.platanoides, A.pseudoplatanus, A.sempervirens, A.tataricum
Gözlem bildirilen diğer Acer türleri: A.palmatum




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)