floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Abies pinsapo
 
A.Ü. Fen Fakültesi / Ankara - Mayıs 2019 © Serdar Ölez
Abies pinsapoAbies pinsapoAbies pinsapoAbies pinsapoAbies pinsapoAbies pinsapophotos
Gözlem bildir
İspanyol Göknarı
Pinaceae / Abies / Abies pinsapo
map
İspanyol Göknarı (Abies pinsapo) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir. Güney İspanya`da 1100-2000 m yükseltilerde doğal yayılış gösterirler.

Bilimsel olarak Abies pinsapo Boiss. şeklinde tanımlanır.

Abies etimolojisi

Abies Latince bir kelimedir ve yükselen, dimdik çıkan anlamındadır.

pinsapo etimolojisi

Pinsapo İspanyolcada `İspanyol göknarı` anlamına gelen pinapales kelimesinden türetilmiştir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Boiss. kısaltması bilim insanı Pierre Edmond Boissier (1810-1885) için kullanılmıştır; Boissier İsviçreli botanikçi, kâşif ve matematikçidir; Türkiye´den ve birçok başka ülkeden ve bölgeden bitki örnekleri toplamıştır; çok sayıda bitki cinsini ilk defa Boissier tanımlamıştır.

Morfoloji


25 m kadar boylanabilen, herdem yeşil, Türkiye için egzotik, odunsu bir türdür. Gövde düzgün gelişimli, çap 1 m`ye kadar; kabuk gençlikte gri ve düz, ileri yaşlarda siyah ve pulsu çatlaklı; taç piramidal; kök gelişimi kuvvetli ve gençlikten itibaren derin kazık kök oluşturur. Yapraklar iğne; sürgüne çevrel dizilişli, 8-10 mm, yassı, dört köşeli, uçlar sivri ve batıcı, koyu veya grimsi yeşil renktedir. Tomurcuklar yumurta biçiminde ve reçinelidir. Erkek çiçekler eftatun renktedir. Kozalak 10-15 x 4-4.5 cm boyutlarda silindirik, dik duruşlu, kahverengi; dış pul (brakte) gözükmez; bir yılda olgunlaşır, olgun kozalağın pulları ağaç üzerindeyken dökülür, kozalak kaidesi bir yıl daha ağaç üzerinde kalır. Kozalaklar kuruyarak dağılırlar ve tohumları bırakırlar.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Abies pinsapoA.Ü. Fen Fakültesi / Ankara
Mayıs 2019 ©Serdar Ölez
Abies pinsapoA.Ü. Fen Fakültesi / Ankara
Temmuz 2015 ©Ahmet Demirtaş
Abies pinsapoA.Ü. Fen Fakültesi / Ankara
Temmuz 2014 ©Ahmet Demirtaş
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Abies türleri: A.alba, A.cilicica, A.nordmanniana
Gözlem bildirilen diğer Abies türleri:




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)