floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Cichorium pumilum
 
İstanbul - Haziran 2015 © Ahmet Tahan
Cichorium pumilum
Gözlem bildir
Hindiba
Asteraceae / Cichorium / Cichorium pumilum
mapmapmapmapmapmapmapmap
Dünek (Cichorium pumilum) Papatyagiller (Asteraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Güney Marmara, Asıl Ege, Yukarı Kızılırmak, Antalya, Adana, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Türkçe literatürde genellikle Dünek olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde ag ganak veya ak kanak olarak bilinir. Bilimsel olarak Cichorium pumilum Jacq. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Jacq. kısaltması bilim insanı Nikolaus Joseph Freiherr von Jacquin için kullanılmıştır; Jacquin 16 Şubat 1727 - 26 Ekim 1817 tarihleri arasında yaşamış Hollanda-Avusturyalı hekim, kimyager ve bitki bilimcidir, 1755-1759 yılları arasında, bitki toplamak üzere Batı Hint Adaları ve Orta Amerika`ya gitmiş ve burada çok sayıda hayvan, bitki ve mineral örnekleri toplamıştır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Cichorium pumilumİstanbul
Haziran 2015 ©Ahmet Tahan
Cichorium pumilumAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Cichorium türleri: C.endivia, C.glandulosum, C.intybus, C.pumilum, C.spinosum




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)