floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Ulmus glabra
 
Yenice / Karabük - Mayıs 2015 © Serdar Ölez
Ulmus glabraUlmus glabraUlmus glabraUlmus glabra
Gözlem bildir
Dağ Karaağacı
Ulmaceae / Ulmus / Ulmus glabra
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Dağkaraağacı (Ulmus glabra) Karaağaçgiller (Ulmaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Murat-Van, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Bilimsel olarak Ulmus glabra Huds. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Huds. kısaltması bilim insanı William Hudson (1730-1793) için kullanılmıştır.

Morfoloji


35-40 m ye kadar boylanabilen, geniş tepeli bir ağaçtır. Gövde kabuğu uzun yıllar çatlamadan kalır. Sonrasında baklava dilimi gibi çatlaklar oluşmaya başlar ve ileri yaşlarda boyuna derin çatlaklı bir yapı kazanır. Çatlaksız kabuklar üzerindeki lentiseller çok belirgin ve enine kabarcıklar halindedir. Genç sürgünleri diğer türlerden daha kalındır. Kırmızıkahverengindeki sürgünlerin üzerleri, kaba, soluk, beyaz tüylerle kaplıdır. Lentiseller sarımsı renktedir. Tomurcuklar dışarıdan görülen 4-6 pulla örtülüdür. Yaprak tomurcukları dar ve sivri uçlu, çiçek tomurcukları şişkin ve yuvarlaktır. Tomurcuk pulları iki renklidir: Pulların ucu açık renkli ve soluk beyaz tüylü, diğer kısımları da siyahımsı kahverengindedir. Tomurcuklar diğer türlerinkine oranla çok daha büyüktür. Yapraklar diğer türlerden çok daha büyük, 11(5-17) cm boyunda, 7 (4-12) cm enindedir. Yaprak sapsız ya da çok kısa saplı, üzeri törpü gibi sert tüylerle kaplı, alt yüzü yumuşak tüylüdür. Sürgün uçlarındaki yapraklarda genellikle tali loplar vardır. Yaprak kenarı düzenli, çift sıralı dişlidir. Uç kısım sivri, kısa damla uçludur. Meyve kanadı yaklaşık 2 cm çapında geniş oval ya da dairemsidir. Nuks meyve bu kanadın tam ortasında yer almıştır. Çok sayıda meyve bir demet halinde bir arada bulunur, çiçek ve meyveleri sapsızdır (Akkemik, 1994).



listMaplistPiclist

Gözlemler


Ulmus glabraMurat Köprüsü / Muş
Temmuz 2021 ©Serdar Ölez
Ulmus glabraYağcılar / Urla / izmir
Haziran 2021 ©Serdar Ölez
Ulmus glabraYenice / Karabük
Mayıs 2015 ©Serdar Ölez
Ulmus glabraAnkara
Mayıs 2017 ©Fuat Turan
Ulmus glabraAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Ulmus glabraUlus / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Ulmus glabraKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Ulmus glabraKavaklı / Yenice / Karabük
Aralık 2019 ©Ahmet Aytekin ve ark.

IUCN Kırmızı Liste Kategorisi


IUCNIUCNrIUCNcat
YETERSİZ VERİ / DATA DEFFICIENT
Yeterli bilgi bulunmamaktadır. Tükenme riski değerlendirmesi yapılamamaktadır.

Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Ulmus türleri: U.canescens, U.elliptica, U.glabra, U.laevis, U.minor, U.umbraculifera, U.×




Kaynaklar
  1. Akkemik, Ü. (Ed). 2018. Türkiye’nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 684s.
  2. Akkemik, Ü. 1994. Türkiye’nin Doğal Karaağaç (Ulmus L.) Taksonlarının Morfolojikve Palinolojik Özellikleri. Yüksek Lisans Tezi. İ.Ü.Fen Bilimleri Enstitüsü
  3. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  4. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  5. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  6. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)