floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Asplenium ceterach
 
Hızırşah / Datça / Muğla - Mart 2015 © Serdar Ölez
Asplenium ceterachAsplenium ceterachAsplenium ceterachAsplenium ceterachAsplenium ceterachAsplenium ceterachphotos
Gözlem bildir
Dalakotu
Aspleniaceae / Asplenium / Asplenium ceterach
mapmapmapmapmapmapmapmap
Dalakotu (Asplenium ceterach) - (Aspleniaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 10-1300 m yükseklikler arasında; kireçtaşı, metamorfik kayalar ve taş duvarların az güneş alan bölümlerinde gelişim gösterebilirler; Kuzey ve Batı Anadolu da yaygındır. 


Türkçe literatürde genellikle Dalakotu olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde altınotu veya mayasıl otu olarak bilinir. Bilimsel olarak Asplenium ceterach L. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


20 cm ye kadar boylanabilen, çok yıllık bir eğrelti türüdür. Dal-yapraklar şeritsi-mızraksı veya şeritsi-dikdörtgenimsi; sığ tüysü bölmeli; loblar dikdörtgenimsi, ardışık dizili (zig-zag görünümlü), tabanda diğer loba yapışık, kısa, yuvarlatılmış uçlu, tam kenarlı veya yuvarlatılmış dişli; üst kısım derin yeşil (bazı kısımları sarımsı), birkaç yayılı pullu; alt kısım başlangıçta gümüşsü-beyaz, sonraları kırmızımsı-kahverengi, yoğun ve üst üste pullu (yoğun tüylü görünümde); yaprak sapı yaprağın yarısından kısa boydadır. Sporların olgunlaşması Nisan ayında; spor kümeleri şeritsi; spor kümesi zarfı az gelişmiş veya yoktur.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Asplenium ceterachHoçaş / Seben / Bolu
Mayıs 2023 ©Serdar Ölez
Asplenium ceterachBaşlar / İbradi / Antalya
Nisan 2023 ©Serdar Ölez
Asplenium ceterachDöşemealtı / Antalya
Nisan 2023 ©Serdar Ölez
Asplenium ceterachHızırşah / Datça / Muğla
Mart 2015 ©Serdar Ölez
Asplenium ceterachAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Asplenium ceterachUlus / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Asplenium ceterachKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Asplenium ceterachKavaklı / Yenice / Karabük
Aralık 2019 ©Ahmet Aytekin ve ark.
Benzer taxonlar
Asplenium ceterach eşisimleri/sinonimleri: Ceterach officinarum
Türkiye´de doğal yayılan Asplenium türleri: A.adiantum-nigrum, A.aegaeum, A.bourgaei, A.ceterach, A.cuneifolium, A.haussknechtii, A.obovatum, A.onopteris, A.ramosum, A.ruta-muraria, A.sagittatum, A.scolopendrium, A.septentrionale, A.tadei, A.trichomanes, A.woronowii




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)