floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Heliotropium hirsutissimum
 
Karaburun / İzmir - Temmuz 2019 © Serdar Ölez
Heliotropium hirsutissimumHeliotropium hirsutissimumHeliotropium hirsutissimumHeliotropium hirsutissimumHeliotropium hirsutissimumHeliotropium hirsutissimumphotos
Gözlem bildir
Aygün çiçeği
Boraginaceae / Heliotropium / Heliotropium hirsutissimum
mapmapmapmapmapmapmapmapmap
Aygünçiçeği (Heliotropium hirsutissimum) Hodangiller (Boraginaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Güney Marmara, Batı Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Konya, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 2200 m yükseklikler arasında; tarlalar, tarla kenarları, döküntü topraklar, çakıl toprak yığınlarında gelişim gösterir.

Türkçe literatürde genellikle Aygünçiçeği olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde bambulotu, siğilotu, bozot veya akrepotu olarak bilinir. Bilimsel olarak Heliotropium hirsutissimum Grauer şeklinde tanımlanır.

Heliotropium etimolojisi

Heliotropium ΄güneşe dönme, yönelme΄ anlamına gelen Yunanca helios kelimesinden türetilmiştir; çiçeklerin gün içerisinde hızla güneşe doğru yönelmesine atıfta bulunur.

hirsutissimum etimolojisi

Hirsutissimum Latincede `kaba tüylü/yünlü/saçlı` anlamına gelen hirsutus kelimesinden türetilmiştir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Grauer kısaltması bilim insanı Sebastian Grauer (1758-1820) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Tek yıllık, bütünüyle yaygın tüylerle kaplı, otsu bir türdür. Gövde çatallanarak dallanmıştır. Yapraklar yumurtamsı, yumurtamsı-mızraksı, küt uçlu, nadiren sivrimsi, genellikle 15-30 mm, nadiren daha uzunca, her zaman saplıdır. Çiçeklenme Mayıs-Ekim ayları arasında; çiçek kurulu talkım, çok çiçekli, başlangıçta çok yoğun, sonraları daha gevşek ve uzunca; çanak sapsız, 3.5 mm, loblar hemen hemen mızraksı, keskin uçlu, meyve dönemi ± yarı-dik; taç 5 mm, yaprağının üst geniş kenarı belirgin, yuvarlak, 5-6 mm çapta; tepecik çökük, yastık şekilli; boyuncuk ~ 0.5 mm uzunluktadır. Meyve sert kabuklu, küçük, tüysüz ve yüzeyi yoğun siğillidir.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Heliotropium hirsutissimumGöynük / Kemer / Antalya
Eylül 2023 ©Serdar Ölez
Heliotropium hirsutissimumKaraburun / İzmir
Temmuz 2019 ©Serdar Ölez
Heliotropium hirsutissimumKaraburun / İzmir
Ekim 2019 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Heliotropium türleri: H.bovei, H.circinatum, H.curassavicum, H.dolosum, H.ellipticum, H.europaeum, H.ferrugineogriseum, H.greuteri, H.haussknechtii, H.hirsutissimum, H.lasiocarpum, H.myosotoides, H.ovalifolium, H.samoliflorum, H.suaveolens, H.supinum, H.thermophilum




Kaynaklar
  1. Davis, 1978, Flora of Turkey and the East Aegean Islands Vol:6 Page:254
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)