floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Datura innoxia
 
Karaburun / İzmir - Ağustos 2015 © Serdar Ölez
Datura innoxiaDatura innoxiaDatura innoxiaDatura innoxiaDatura innoxiaDatura innoxiaphotos
Gözlem bildir
Abuzambak
Solanaceae / Datura / Datura innoxia
mapmapmap
Abuzambak (Datura innoxia) Patlıcangiller (Solanaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Asıl Ege, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesine yakın yüksekliklerde; doğal sınırlar, hendekler, molozlar ve kumsallarda gelişim gösterirler. Sıcak iklimleri sever, soğuğa karşı dayanıksızdır. Güneşli yerlerde ve nemli, humusça zengin topraklarda iyi gelişir. Kışın kuruyan bitki çoğu zaman ilkbaharda yeniden köklerinden filizlenerek hızla büyür.


Türkçe literatürde genellikle Abuzambak olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde boru çiçeği, tüylü tatula veya akzambak olarak bilinir. Bilimsel olarak Datura innoxia Mill. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Mill. kısaltması bilim insanı Philip Miller (1691-1771) için kullanılmıştır; Miller İskoç kökenli İngiliz botanikçidir; hayatı boyunca Chelsea Physic Garden´da bahçevan olarak çalışmıştır; 1731 yılında The Gardener´s Dictionary adlı eserini yayınlamıştır.

Morfoloji


30-200 cm boylanabilen tek yıllık otsu bir bitkidir. Gövde havlı veya tüysüz ve dallanmıştır. Yapraklar 18 x 10 cm boyutlarda, yumurtamsı şekilli, her iki tarafta grimsi-yeşil renkte, tüylü, kenarlar geniş dalgalı veya düz ve saplıdır. Çiçeklenme Mayıs-Ekim ayları arasında; çiçekler huni biçiminde; çanak 12 cm kadar; taç yaprak beyaz renkli ve 20 cm kadar uzundur. Meyve kapsül yapıda, 4-5 cm çapta küresel, üzerinde 4 yarıklı, sarkık, yoğun salgılı tüylü-havlı, 10 mm boyda dikenlerle kaplıdır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Datura innoxiaAkyarlar / Bodrum / Muğla
Haziran 2023 ©Serdar Ölez
Datura innoxiaBeydili / Nallıhan / Ankara
Eylül 2022 ©Serdar Ölez
Datura innoxiaKemer / Antalya
Ağustos 2022 ©Serdar Ölez
Datura innoxiaKarandere / Şereflikoçhisar / Ankara
Ekim 2021 ©Serdar Ölez
Datura innoxiaKaraburun / İzmir
Ağustos 2015 ©Serdar Ölez
Datura innoxiaKaraburun / İzmir
Temmuz 2019 ©Serdar Ölez
Datura innoxiaSelda`s Palace / Ankara
Eylül 2018 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Datura türleri: D.innoxia, D.metel, D.stramonium




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)