floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Cucurbita maxima
 
Sivrihisar / Eskişehir - Ağustos 2015 © Figen Balamur Uğur
Cucurbita maxima
Gözlem bildir
Bal Kabağı
Cucurbitaceae / Cucurbita / Cucurbita maxima
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Helvacıkabağı (Cucurbita maxima) Kabakgiller (Cucurbitaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Bilimsel olarak Cucurbita maxima Lam. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Lam. kısaltması bilim insanı Jean-Baptiste Pierre Antoine de Monet de Lamarck (1744-1829) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Tırmanıcı ve otsu bir türdür. Gövde gürbüz ve beyaz kılçıklıdır. Yapraklar böbrek veya daire şeklinde, 15-25 cm, her iki yüzü kılçıklı, taban kalpsi, kenar tam kenarlı veya dişli, küt uçlu; yaprak sapı 15-20 cm ve yoğun kılçıklı; bıyıklar çok dallanmış ve hafifçe kılçıklıdır. Çiçeklenme ve meyvelenme Nisan-Ekim ayları arasında; çiçek sapı 10-20 cm, kısa havlı; çanak tüp çan şeklinde, dilimler şeritsi-mızraksı, 18-20 mm, yoğun beyaz kılçıklı; taç borumsu, dilimler geriye bükülmüş, yumurtamsı-daire şeklinde, 2-3 cm, kenar sert damarlı, küt uçlu; ercik 3; sapçıklar içbükey, 5-7 mm, hemen hemen tüysüz veya tabanda kısa havlı; başçık içbükey; ovaryum yumurta biçimli; boyuncuk kısa; tepecik 2 parçalıdır. Meyve kısa saplı, şekil, boyut ve renk açısından değişken; tohumlar yassı, kenar küt veya şeritlidir.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Cucurbita maximaSivrihisar / Eskişehir
Ağustos 2015 ©Figen Balamur Uğur
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Cucurbita türleri: C.maxima, C.moschata, C.pepo




Kaynaklar
  1. Cucurbita maxima, Flora of China, 7 Temmuz 2019, http://www.efloras.org/florataxon.aspx?flora_id=3&taxon_id=200022619
  2. Kabak Yetiştiriciliği, Genç Ziraat internet sitesi, Erişim tarihi Nisan 24, 2020 [PDF]
  3. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  4. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  5. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  6. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)