floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Quercus ilex
 
Kurtuluş Parkı / Ankara - Mayıs 2016 © Serdar Ölez
Quercus ilexQuercus ilexQuercus ilexQuercus ilexQuercus ilexQuercus ilexphotos
Gözlem bildir
Pırnal Meşesi
Fagaceae / Quercus / Quercus ilex
mapmapmapmapmapmap
Pırnalmeşesi (Quercus ilex) Kayıngiller (Fagaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Güney Marmara, Batı ve Orta Karadeniz, Asıl Ege alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Bilimsel olarak Quercus ilex L. şeklinde tanımlanır.

Quercus etimolojisi

Quercus Latincede doğrudan `meşe` anlamındadır; muhtemelen Kelt dilinde `iyi` anlamına gelen quer ve `ağaç` anlamına gelen cuez kelimelerinin birleşiminden türetilmiştir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


25 m kadar boylanabilen, herdem yeşil bir ağaçtır. Gövde gençken gri ve çatlaksız, olgunlukta siyahımsı-kahverengi ve dikdörtgen çatlaklıdır. Yapraklar dar elips veya mızrak şeklinde, 4-8 cm uzunlukta, 1-3 cm genişliğinde, kalın ve serttir. Üst yüzü koyu yeşil, çıplak, alt yüzü açık gri ve tüylüdür. Yan damarlar belirgin değildir. Yaprak sapı 3-10 mm boyundadır. Genç ağaçların yaprak kenarları testere dişli, yetişkin ağaçların yaprakları düz kenarlıdır. Çiçeklenme dönemi Ağustos, dişi ve erkek çiçekler aynı ağaçta, çiçek rengi yeşildir. Bir yılda olgunlaşan meyve 2-3 cm boyunda, 1-1.5 cm çapında palamut şekilli, kadeh kalın saplıdır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Quercus ilexFidanlık / Çankaya / Ankara
Mart 2023 ©Serdar Ölez
Quercus ilexCumalı / Datça / Muğla
Haziran 2022 ©Kuzey Işık
Quercus ilexAkliman Feneri / Sinop
Ekim 2020 ©Mustafa Gökmen
Quercus ilexKurtuluş Parkı / Ankara
Mayıs 2016 ©Serdar Ölez
Quercus ilexNGBB / İstanbul
Haziran 2015 ©Serdar Ölez

IUCN Kırmızı Liste Kategorisi


IUCNIUCNrIUCNcat
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN
Bu tür geniş yayılışlıdır ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır.
Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Quercus türleri: Q.aucheri, Q.brantii, Q.cerris, Q.coccifera, Q.dalechampii, Q.frainetto, Q.hartwissiana, Q.ilex, Q.infectoria, Q.ithaburensis, Q.kotschyana, Q.libani, Q.macranthera, Q.petraea, Q.pontica, Q.pubescens, Q.robur, Q.trojana, Q.vulcanica
Gözlem bildirilen diğer Quercus türleri: Q.castaneifolia, Q.glauca, Q.nigra, Q.palustris, Q.rubra, Q.suber




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)