floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Glaucium flavum
 
Karaburun / İzmir - Temmuz 2016 © Serdar Ölez
Glaucium flavumGlaucium flavumGlaucium flavumGlaucium flavumGlaucium flavumGlaucium flavumphotos
Gözlem bildir
Gündürmelalesi
Papaveraceae / Glaucium / Glaucium flavum
mapmapmapmapmapmapmapmap
Gündürmelâlesi (Glaucium flavum) Haşhaşgiller (Papaveraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Ergene, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, Antalya alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Genellikle deniz seviyesine yakın yüksekliklerde ve deniz kenarında veya kara içlerine doğru akarsulu vadi tabanlarında görülür.

Türkçe literatürde genellikle Gündürmelâlesi olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde sarı boynuzlu gelincik, sarı haşhaş, çorakotu veya deniz gelinciği olarak bilinir. Bilimsel olarak Glaucium flavum Crantz şeklinde tanımlanır.

Glaucium etimolojisi

Glaucium Yunancada `grimsi yeşil, deniz yeşili` anlamına gelen glaukos kelimesinden türetilmiştir.

flavum etimolojisi

Flavum Latincede `sarı renkte` anlamına gelen flavus kelimesinden türetilmiştir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Crantz kısaltması bilim insanı Heinrich Johann Nepomuk von Crantz (1722-1799) için kullanılmıştır.

Morfoloji


30-50 cm boylanabilen, iki veya çok yıllık, özellikle sahil kesimlerinde rastlanılan otsu bir bitkidir. Gövde düz, tüysüz veya siğillidir. Tabandaki yapraklar loblu, uç lobu büyük kenar lobları aşağı doğru küçülen, tüylü bölmeli, dilimler dalgalı ve dişli; gövde yaprakları sapı kavrayan/saran, yuvarlak veya küt uçlu, dilim uçları dikensidir. Çiçeklenme Mayıs–Temmuz ayları arasında gerçekleşir; taç yapraklar genellikle sarı, nadiren kırmızımsı veya kırmızımsı-açık mor renkte; dişi organ yoğun kabarcıklı ve siğillidir. Baklamsı meyve 15-25 cm (ayırt edici özellik), düz veya yay gibi bükülmüş, genç meyveler kabarcıklı, olgunlar pürüzsüzdür.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Glaucium flavumBahçelievler / Bodrum / Muğla
Haziran 2023 ©Serdar Ölez
Glaucium flavumAkyarlar / Bodrum / Muğla
Haziran 2023 ©Serdar Ölez
Glaucium flavumİskele / Karaburun / İzmir
Temmuz 2022 ©Serdar Ölez
Glaucium flavumCunda Adası / Ayvalık / Balıkesir
Nisan 2021 ©Nilgün Sönmez
Glaucium flavumKaraburun / İzmir
Temmuz 2016 ©Serdar Ölez
Glaucium flavumAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Glaucium flavumKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Glaucium türleri: G.acutidentatum, G.cappadocicum, G.caricum, G.corniculatum, G.flavum, G.grandiflorum, G.haussknechtii, G.leiocarpum




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)