floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Prunus divaricata
 
İdris Dağı / Kalecik / Ankara - Eylül 2016 © Serdar Ölez
Prunus divaricataPrunus divaricataPrunus divaricataPrunus divaricata
Gözlem bildir
Yunus Eriği
Rosaceae / Prunus / Prunus divaricata
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Yunuseriği (Prunus divaricata) Gülgiller (Rosaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Türkçe literatürde genellikle Yunuseriği olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde dağ eriği, yaban eriği, alça veya alsa olarak bilinir. Bilimsel olarak Prunus divaricata Ledeb. şeklinde tanımlanır.

Prunus etimolojisi

Prunus {Latince}: erik ağacı. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Ledeb. kısaltması bilim insanı Carl(Karl) Friedrich von Ledebour (1785-1851) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Genellikle 2-3 m boyunda çalı formunda, azami 10 m kadar boylanabilen ve kışın yapraklarını döken bir ağaç türüdür. Gövde gri kahverengi, ileri yaşlarda çatlaklıdır. Yapraklar 4-5 cm uzunlukta, eliptik, alt seyrek tüylü ve kenarları testere dişlidir. Çiçeklenme Şubat-Mayıs arasında gerçekleşir. Çiçekler beyaz, 2-2.5 cm büyüklükte, 3-8li demetler halinde gelişir. Meyve 2-3 cm çapında, küremsi, önceleri yeşil olgunlaştığında sarı veya sarı-pembe renklerdedir. Meyve çoğunlukla çok ekşidir.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Prunus divaricataNallıhan / Ankara
Ekim 2017 ©Serdar Ölez
Prunus divaricataHüyük / Konya
Haziran 2014 ©Ahmet Demirtaş
Prunus divaricataKaracahasan / Elmadağ / Ankara
Nisan 2018 ©Ahmet Demirtaş
Prunus divaricataİdris Dağı / Kalecik / Ankara
Eylül 2016 ©Serdar Ölez
Prunus divaricataPülümür / Tunceli
Mayıs 2020 ©Metin Armağan
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan P. divaricata taksonları: Prunus divaricata var. divaricata, Prunus divaricata var. pissardi
Türkiye´de doğal yayılan Prunus türleri: P.amygdalus, P.arabica, P.cocomilia, P.divaricata, P.spinosa
Gözlem bildirilen diğer Prunus türleri: P.armeniaca, P.cerasifera, P.serrulata




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)