floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Physalis pubescens
 
İdris Dağı / Kalecik / Ankara - Ekim 2015 © Serdar Ölez
Physalis pubescensPhysalis pubescensPhysalis pubescensPhysalis pubescens
Gözlem bildir
Güvey feneri
Solanaceae / Physalis / Physalis pubescens
mapmap
Büksarmaşığı (Physalis pubescens) Patlıcangiller (Solanaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de sadece Doğu Karadeniz alt bölgesinde doğal yayılış göstermektedir. Ilıman bölgelerde, 200-1800 m yükseklikler arasında gelişim gösterir.


Türkçe literatürde genellikle Büksarmaşığı olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde kudret narı, yer kirazı, inka eriği veya altın çilek olarak bilinir. Bilimsel olarak Physalis pubescens L. şeklinde tanımlanır.

pubescens etimolojisi

Pubescens Latincede `tüylü` anlamına gelen pubesco kelimesinden türetilmiştir; türün bir bölümünün ince tüylerle kaplı olduğuna işaret eder. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


30-60 cm kadar boylanabilen, yumuşak odunumsu gövdeli, çok yıllık bir bitkidir. Kışın don alan yerlerde tek yıllık olarak yetişir. Gövde ilk yetişme döneminde dik çalı formda, sonrasında sürünücü formda gelişir. Yapraklar 4-15 cm uzunlukta oval veya baklava dilimi şeklinde, sivri uçlu ve testere dişli kenarlıdır. Çiçeklenme Haziran-Temmuz aylarındadır. Çiçekler açık sarı ortaları kahverengi-siyah lekelidir. Meyve portakal yada mercan kırmızısı renginde, 2-5 cm çapında dilim dilim görünüşlü kaliks içerisindedir. Kaliks sonbaharda kurur ve 1-1.5 cm çapında portakal renkli meyve sanki bir ağ doku kafes içindeymiş gibi görünüm alır. Meyve başlarda ekşimtrak, olgunluk döneminde tatlıdır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Physalis pubescensYedigöze / İspir / Erzurum
Eylül 2023 ©Okan Dansuk
Physalis pubescensİdris Dağı / Kalecik / Ankara
Ekim 2015 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Physalis türleri: P.alkekengi, P.angulata, P.philadelphica, P.pubescens




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)