floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Viscum album
 
İdris Dağı / Kalecik / Ankara - Ekim 2015 © Serdar Ölez
Viscum albumViscum albumViscum albumViscum albumViscum albumViscum albumphotos
Gözlem bildir
Ökseotu
Santalaceae / Viscum / Viscum album
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Ökseotu (Viscum album) Güvelekgiller (Santalaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 300-2000 m yükseklikler arasında; farklı ağaç türleri üzerinde gelişirler.

Türkçe literatürde genellikle ökseotu olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde çam güveleği, çeti, gökçe, yelinkaya, purc veya pintri olarak bilinir. Bilimsel olarak Viscum album L. şeklinde tanımlanır.

Viscum etimolojisi

Viscum Latincede `yapışkan` anlamına gelen viscidus kelimesinden türetilmiştir.

album etimolojisi

Album Latincede `beyaz` anlamına gelen albus kelimesinden türetilmiştir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


Her mevsimde yapraklı olan ve ağaçlar üzerinde yaşayan yarı asalak bir bitkidir; yerleştiği daldan sıvı çeker ve kendi yaptığı fotosentezle besinini üretir. Gövde sık çatallı, 20-80 cm boydadır. Yapraklar 2.5-7 cm, ters yumurtamsı-dikdörtgenimsi, küt uçlu, 3-5 damarlı, yaprak kalın ve derimsidir. Çiçeklenme Mart-Haziran ayları arasında; çiçek durumu salkım, 3-5 çiçekli; çift evcikli; çiçek zarfı (çanak+taç) 4 parçalı; erkek taç yapraklar 4-5 mm, yumurtamsı, keskin uçlu; dişi taç yapraklar 0.5-0.75 mm, üçgen biçimli, keskin uçludur. Meyve küremsi ~ 1 cm çapta, beyaz veya sarı, veya armutsu, yapışkan, sulu ve yumuşaktır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Viscum albumÇakıloba / Beypazarı / Ankara
Mart 2021 ©Serdar Ölez
Viscum albumİdris Dağı / Kalecik / Ankara
Ekim 2015 ©Serdar Ölez
Viscum albumBeynam / Ankara
Aralık 2018 ©Serdar Ölez
Viscum albumSarıçalı Dağı / Nallıhan / Ankara
Ekim 2018 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan V. album taksonları: Viscum album subsp. abietis, Viscum album subsp. album, Viscum album subsp. austriacum
Türkiye´de doğal yayılan Viscum türleri: V.album




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)