floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Centranthus longiflorus
 
İmrahor Vadisi / Ankara - Mayıs 2016 © Serdar Ölez
Centranthus longiflorusCentranthus longiflorusCentranthus longiflorusCentranthus longiflorusCentranthus longiflorusCentranthus longiflorusphotos
Gözlem bildir
Kediotu
Caprifoliaceae / Centranthus / Centranthus longiflorus
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Mahmuzçiçeği (Centranthus longiflorus) Hanımeligiller (Caprifoliaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 0-2300 m yüksekliklerde; döküntüler ve taşlık yamaçlarda görülür.

Türkçe literatürde genellikle Mahmuzçiçeği olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde mahmuz çiçeği, kırmızı kediotu veya kırmızı kantaron olarak bilinir. Bilimsel olarak Centranthus longiflorus Steven şeklinde tanımlanır.

Steven etimolojisi

Bilimsel adlandırmada kullanılan Steven ismi türün ilk kez Christian von Steven (1781-1863) tarafından yayınlandığını belirtir; Steven Fin asıllı Rus bir botanikçi ve böcekbilimcidir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Steven kısaltması bilim insanı Christian von Steven (1781-1863) için kullanılmıştır; Steven Fin asıllı Rus bir botanikçi ve böcek bilimcidir.

Morfoloji


70-200 cm boylanabilen, otsu veya yarı çalımsı formda gelişen, çok yıllık , sap köklü bir türdür. Yapraklar basit, karşılıklı dizili, 4-10 x 0.5-3 cm boyutlarda, şeritsi-mızraksı, nadiren genişçe mızraksı, küt uçlu, mat yeşil renkte ve gövdenin alt kısımlarında saplı, üstlerde sapsızdır. Çiçeklenme Nisan - Eylül ayları arasında; çiçekler dik demetler halinde; taç pembe, leylak rengi veya nadiren beyaz renkte, tüp kısmı 12-18 mm uzunlukta, mahmuz 8-10 mm uzunluktadır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Centranthus longiflorusTurnadere / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Serdar Ölez
Centranthus longiflorusÇayan / Sungurlu / Çorum
Haziran 2020 ©Mustafa Gökmen
Centranthus longiflorusKaraşar / Beypazarı / Ankara
Mayıs 2020 ©Mustafa Gökmen
Centranthus longiflorusİmrahor Vadisi / Ankara
Mayıs 2016 ©Serdar Ölez
Centranthus longiflorusKıbrıs / Mamak / Ankara
Haziran 2019 ©Serdar Ölez
Centranthus longiflorusKıbrıs / Mamak / Ankara
Haziran 2016 ©Serdar Ölez
Centranthus longiflorusKıbrıs / Mamak / Ankara
Aralık 2019 ©Serdar Aslan vd.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan C. longiflorus taksonları: Centranthus longiflorus subsp. longiflorus
Türkiye´de doğal yayılan Centranthus türleri: C.calcitrapae, C.longiflorus, C.ruber




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)