floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Bellis perennis
 
Bostanlı / İzmir - Şubat 2016 © Serdar Ölez
Bellis perennisBellis perennisBellis perennisBellis perennisBellis perennisBellis perennisphotos
Gözlem bildir
Koyungözü
Asteraceae / Bellis / Bellis perennis
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Koyungözü (Bellis perennis) Papatyagiller (Asteraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, Konya, Yukarı Fırat, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 2000 m yükseklikler arasında; nemli alanlarda, sıklıkla ormanlarda gözlemlenebilir.

Türkçe literatürde genellikle Koyungözü olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde şeker tabağı, çayır papatyası, ingiliz papatyası veya danagözü olarak bilinir. Bilimsel olarak Bellis perennis L. şeklinde tanımlanır.

perennis etimolojisi

Perennis Latincede `... boyunca` anlamına gelen per öneki ile `yıl` anlamına gelen annus kelimesinin birleşiminden türetilmiştir; genellikle türün çok yıllık olduğuna işaret eder. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


20 cm kadar boylanabilen, çok yıllık, otsu bir türdür. Köksaplıdır, toprak seviyesinde tek noktadan yükselir. Yapraklar 2-5 cm uzunlukta ve ters yumurtamsı formdadır; uçları küt veya sivridir; kenarları tam veya uca doğru 5 sığ dişlidir; her iki yüzü de tüylüdür. Yapraklar yere paralel olarak (yatık) gelişirler. Çiçeklenme Mart-Ağustos ayları arasında gerçekleşir; Tepecik 2-3 cm çapında, tekil ve terminaldir, 15 cm`lik dik bir sap ucunda gelişir; dilsi çiçekler beyazdır, uçları sıklıkla kırmızı veya kırmızımsı olabilir.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Bellis perennisSayfiye / Darende / Malatya
Mart 2024 ©Serdar Ölez
Bellis perennisDöşemealtı / Antalya
Nisan 2023 ©Serdar Ölez
Bellis perennisBostanlı / İzmir
Şubat 2016 ©Serdar Ölez
Bellis perennisGürün / Sivas
Ekim 2018 ©Selvinaz Gülçin Bozkurt vd.
Bellis perennisAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Bellis perennisKurucaşile / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Bellis perennisKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Bellis perennisKavaklı / Yenice / Karabük
Aralık 2019 ©Ahmet Aytekin ve ark.
Bellis perennisPülümür, Sarıgül köyü, Buyer şelalesi civarı, 1500-2050 m / Tunceli
Haziran 2022 ©Mehmet Yavuz PAKSOY
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Bellis türleri: B.annua, B.perennis, B.sylvestris




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)