floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Pinus strobus
 
H.Ü. Beytepe Kampüsü / Ankara - Mayıs 2019 © Serdar Ölez
Pinus strobusPinus strobusPinus strobusPinus strobusPinus strobusPinus strobusphotos
Gözlem bildir
Veymut Çamı
Pinaceae / Pinus / Pinus strobus
map
Veymut Çamı (Pinus strobus) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir.

Türkçe literatürde genellikle Veymut Çamı olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde batı beyaz çamı olarak bilinir. Bilimsel olarak Pinus strobus L. şeklinde tanımlanır.

Pinus etimolojisi

Pinus {Latince}: çam ağacı. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


25 m`ye kadar boylanabilen, 9 m`ye kadar taç çapı yapabilen, gençlikte sivri, yaşlanınca genişleyen piramidal yapıda bir beyaz çam türüdür. Gövde kabuğu düzgün, parlak gri-yeşil, yaşlanınca çatlaklıdır. İğne yapraklar 5`li (nadiren 3-4`lü) demetler halinde aynı kın içerisinde, 5-10 cm uzunluğunda, mavi-yeşil renkte, esnek ve kenarları ince dişlidir. Veymut çamı her 18 ayda bir yapraklarını döker. Yani bir yılın ilkbaharında çıkan yapraklar sonrakinin sonbaharında ve aynı fasılada tersi ile dökülür. Erkek çiçekler sarı renktedir. Kozalak 8-16cm uzunlukta, açıldığında 4-5cm çapta, terminal durumlu ve uzun saplıdır. Aşağıya doğru sarkar. Teker teker veya birkaçı bir arada bulunur. Kozalak üretimi her 3-5 yılda bir yoğunlaşır. Tohumlar 4-5mm uzunluktadır ve küçük kanatları çizgilidir.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Pinus strobusAziziye / Çankaya / Ankara
Nisan 2021 ©Serdar Ölez
Pinus strobusH.Ü. Beytepe Kampüsü / Ankara
Mayıs 2019 ©Serdar Ölez
Pinus strobusH.Ü. Beytepe Kampüsü / Ankara
Ağustos 2015 ©Ahmet Demirtaş
Pinus strobusAltınpark / Ankara
Şubat 2014 ©Ahmet Demirtaş
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Pinus türleri: P.brutia, P.halepensis, P.nigra, P.pinaster, P.pinea, P.radiata, P.sylvestris
Gözlem bildirilen diğer Pinus türleri: P.mugo, P.wallichiana




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)